https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Te warzywa wysiejesz do gruntu w maju. Za kilka miesięcy odwdzięczą się pysznymi i obfitymi zbiorami

Katarzyna Zawada
Sezon wiosenny to czas nie tylko zbiorów pierwszych nowalijek, ale też siewu innych ciepłolubnych warzyw.
Sezon wiosenny to czas nie tylko zbiorów pierwszych nowalijek, ale też siewu innych ciepłolubnych warzyw. pixabay.com/Pezibear
Wiosna w pełni, kwitnie już wiele roślin, a dla niektórych to dopiero maj będzie okresem wysiewu. Nic tak nie smakuje, jak warzywa z własnej grządki. Czy uprawiane na działce, czy w ogródku, swoje to swoje. Co więc siać w maju bezpośrednio do gruntu? Oto lista.

Spis treści

Nie wszystkie warzywa są odporne na chłód

Maj to miesiąc, w którym temperatury za oknem są już ustabilizowane i można stawiać na siew i sadzenie roślin, które są ciepłolubne. Ryzyko przymrozków jest już niskie, jedynie okres zwany „zimnymi ogrodnikami” i „zimną Zośką” może przynieść lekkie załamanie pogody.

Warzywa ciepłolubne są szczególnie wrażliwe na spadki temperatury w okolice zera i poniżej. Czasem już temperatura poniżej kilkunastu stopni może zaprzepaścić pracę w ogródku. Dlatego właśnie z ich wysadzeniem lub wysianiem dobrze jest zaczekać do drugiej połowy maja, przypomina Agata Wodzień-Nowak, Strefa Agro.

Te warzywa wysiejesz w maju

Na początku miesiąca można siać wiele pięknych kwiatów, dobrze przyjmie się też część warzyw. O ile wysiew nowalijek był prowadzony wcześniej i od maja/czerwca rozpoczną się zbiory, o tyle to, co zostanie złożone w ziemi w tym czasie, obrodzi nawet jesienią.

Przez cały miesiąc można siać:

  • buraka ćwikłowego,
  • koper,
  • pietruszkę
  • oraz późne odmiany marchwi.

Na początku maja dobrze zająć się nasionami brukwi oraz sałaty.

Sałaty najlepiej wysiewać w odstępie co 2 tygodnie, tak by zachować ciągłość zbiorów, czytamy na stronie Polskiego Związku Działkowców z Łodzi.

Po „zimnej Zośce” dobrze przyjmą się:

  • warzywa dyniowate,
  • ogórki,
  • czy też kukurydza.

Wielu ogrodników wysadza też wtedy rozsady – selera, kalafiora i papryki.

Na liście warzyw ciepłolubnych są jeszcze:

  • cukinia,
  • bakłażan,
  • pomidory.

Dlaczego siew przeprowadza się po 15 maja? Ryzyko przymrozków jest już wtedy znikome, więc nie ma zagrożenia, że przy niskich wartościach na termometrach warzywa stracą na wzroście.

Źródło: PZD

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Agro codziennie. Obserwuj StrefaAgro.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Rolnictwo

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska