

Melisa
Jeśli melisę suszymy jeszcze latem, najlepszą opcją będzie ta na świeżym powietrzu. Zimą również można to zioło spokojnie suszyć, w tym wypadku wystarczy nam ułożenie łodyżek na tacce, a tackę wystarczy położyć na grzejniku. Można też do tego wykorzystać suszarkę elektryczną, odpowiednia temperatura do suszenia melisy to 30-35 st. C.

Mięta
Miętę układamy równomiernie na papierze do pieczenia lub bawełnianym ręczniku. Powinna to być cienka, jedna warstwa, tak aby listki na siebie nie zachodziły. Zioła odkładamy w suche, ciemne miejsce na 2-3 tygodnie.

Szałwia
Szałwia najbardziej lubi przewiew i cień, ale spokojnie można wysuszyć ją też w suszarce elektrycznej. Optymalna temperatura do suszenia szałwii to 35 st. C.
- Robi się to w zacienionym, przewiewnym i suchym miejscu. Liście można rozłożyć np. na papierze lub obrusie, a pędy – związać w niewielkie pęczki i powiesić „do góry nogami”. Szałwię najlepiej zbierać w słoneczny, suchy dzień, przed południem - wyjaśnia Katarzyna Laszczak, na portalu regioDOM.