
Tego jeszcze nie jadłeś! Nietypowe obiady, które warto przygotować. TOP 15 pomysłów [PRZEPISY]
Kalafior po grecku, czyli kounoupidi kapama
Składniki na 3 porcje
1 kalafior
cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego cynamonu
250 ml passaty (przecieru) pomidorowej
ok. 0,5 szklanki wody
3 łyżki oliwy
sól, pieprz, cukier brązowy, sok z cytryny
do całości (oprócz passaty) możemy śmiało dodać pokrojonego w kostkę świeżego pomidora
Wykonanie
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę, przesmażamy.
Wrzucamy posiekany czosnek oraz podzielonego na różyczki kalafiora, smażymy 5 minut, dodajemy cynamon i dużą szczyptę brązowego cukru, a następnie wlewamy wodę oraz passatę pomidorową.
Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny, mieszamy i na wolnym ogniu dusimy ok. 20 minut.
Podajemy gorące!
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”