Nasza Loteria
4 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kalafior po grecku, czyli kounoupidi kapama...
fot. Fot. Sylwia Ładyga

Tego jeszcze nie jadłeś! Nietypowe obiady, które warto przygotować. TOP 15 pomysłów [PRZEPISY]

Kalafior po grecku, czyli kounoupidi kapama

Składniki na 3 porcje
1 kalafior
cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego cynamonu
250 ml passaty (przecieru) pomidorowej
ok. 0,5 szklanki wody
3 łyżki oliwy
sól, pieprz, cukier brązowy, sok z cytryny
do całości (oprócz passaty) możemy śmiało dodać pokrojonego w kostkę świeżego pomidora

Wykonanie
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę, przesmażamy.
Wrzucamy posiekany czosnek oraz podzielonego na różyczki kalafiora, smażymy 5 minut, dodajemy cynamon i dużą szczyptę brązowego cukru, a następnie wlewamy wodę oraz passatę pomidorową.
Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny, mieszamy i na wolnym ogniu dusimy ok. 20 minut.
Podajemy gorące!
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

Zobacz również

Najmodniejsza spódnica na sylwestra. Zobacz, co do niej pasuje

Najmodniejsza spódnica na sylwestra. Zobacz, co do niej pasuje

Sklepy szukają magazynierów przed świętami. Jakie są wymogi i zarobki?

Sklepy szukają magazynierów przed świętami. Jakie są wymogi i zarobki?

Polecamy

Federer: „Moje życie na emeryturze nie jest nudne i powolne”

Federer: „Moje życie na emeryturze nie jest nudne i powolne”

Dobry dzień Bryla i Łosiaka. Drugie zwycięstwo Polaków w turnieju Finals!

Dobry dzień Bryla i Łosiaka. Drugie zwycięstwo Polaków w turnieju Finals!

Wisła Kraków bez problemu awansowała do ćwierćfinału Pucharu Polski!

Wisła Kraków bez problemu awansowała do ćwierćfinału Pucharu Polski!