
Placki z kurczakiem i pieczarkami
Składniki
podwójna pierś z kurczaka
40 dag pieczarek
2 cebule
3 łyżki majonezu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżka mąki pszennej
2 jaja
pieprz, sól
Wykonanie
Pieczarki pokroić w niewielkie kawałki i podsmażyć na oliwie. Kurczaka pokroić w małą kostkę, doprawić pieprzem i solą. Do miski z kurczakiem wrzucić pozostałe składniki, w tym cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać usmażone i przestudzone pieczarki. Wymieszać i smażyć jak placki ziemniaczane.
Przepis Aleksandry Faiks

Naleśniki kukurydziane z mięsem mielonym i serem żółtym
Składniki na 4 sztuki
1 puszka kukurydzy
200 g wołowego mięsa mielonego
8 pieczarek średniej wielkości
150 g sera żółtego typu gouda
1 jajko
75 ml mleka
75 ml wody mineralnej niegazowanej
3 łyżki mąki
1/3 łyżeczki soli + 1/3 do mięsa + szczypta do pieczarek
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki ketchupu pikantnego
1 łyżka majonezu
2 małe ząbki czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki oregano
1 łyżka masła + tłuszcz do wysmarowania formy
Wykonanie
Kukurydzę odcedzamy. 2/3 puszki miksujemy na gładki krem. Dodajemy jajko, mąkę, 1/3 łyżeczki soli, mleko, olej oraz wodę i przygotowujemy mikserem ciasto. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki- u mnie wyszło 4.
Mięso mielone łączymy z pozostałą kukurydzą, ketchupem, majonezem, przeciśniętymi ząbkami czosnku oraz przyprawami: pieprzem, solą i oregano.
Farsz dzielimy na 4 części i smarujemy każdego naleśnika. Składamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczarki myjemy, kroimy w talarki i smażymy ze szczyptą soli na łyżce masła. Rumianymi posypujemy każdego naleśnika, a całość pokrywamy startym żółtym serem.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (u mnie grzanie dolne) przez około 35 minut. Podajemy na ciepło.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

Kotlety mielone z koperkiem i kaszą quinoa
Składniki
25 dag mielonego mięsa (np. łopatka)
1/2 szklanki kaszy quinoa
2 kromki chleba pszennego
duże jajko
pęczek koperku
4 łyżki bułki tartej
pół czerwonej papryki
sól, pieprz, chili , czosnek
Wykonanie
Kaszę quinoa ugotować (kilkanaście minut) w osolonej wodzie, przecedzić, ostudzić. Dodać do mięsa mielonego, wbić jajko oraz dodać 2 kromki namoczonego wcześniej w ciepłej wodzie albo mleku chleba. Dodać posiekany koperek, pokrojoną w kosteczkę paprykę, 4 łyżki bułki tartej i doprawić do smaku.
Wszystko razem bardzo dokładnie wyrobić na gładka masę. Uformować niewielkie kotleciki i usmażyć na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Podawać gorące, np. z sosem śmietanowo-koperkowym.
Przepis Sylwii Ładygii, autorki bloga "Ostra na słodko"

Wołowe ragout z fasolą, cieciorką i papryką
Składniki
ok. 60 dag wołowiny pieczeniowej
1-2 cebule
3-4 ząbki czosnku
2 czerwone i 2 zielone papryki
puszka czerwonej fasoli
puszka cieciorki
groszek świeży, mrożony lub z puszki
pomidory świeże lub z puszki (cale lub krojone)
3 łyżki oliwy
1-2 pęczki natki kolendry lub pietruszki
Przyprawy zmielone: łyżeczka kolendry, łyżeczka papryki czerwonej słodkiej, 1/2 łyżeczki chilli (w płatkach), 1-2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, sól do smaku
Wykonanie
Oczyścić i pokroić w kostkę papryki. Na dużej, głębokiej patelni lub w nieprzywierającym garnku rozgrzać oliwę i zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy (oprócz soli): zmieloną kolendrę, paprykę czerwoną, chili w płatkach, kumin oraz pieprz. Wymieszać przyprawy z cebulą i po kilkudziesięciu sekundach, kiedy tylko uwolni się aromat, dodać przygotowane papryki.
Po kilku minutach, jak papryki zmiękną, dodać zmielone mięso wołowe. Podsmażać kolejne 5-10 minut, mieszając co jakiś czas, aż mięso równomiernie zmieni kolor. Następnie podlać niewielką ilością wody, doprawić do smaku solą (ok. 2 łyżeczki) i dusić pod przykryciem kilkanaście minut uważając, aby nie przypalić. W razie potrzeby, dolać trochę wody.
Następnie dodać odcedzoną fasolę, cieciorkę i pomidory. Pogotować na niewielkim ogniu pod przykryciem kilka minut. Na sam koniec dodać zielony groszek i ugotować do miękkości.
Na koniec uzupełnić ragout wodą, jeśli jest za gęste i ewentualnie doprawić do smaku solą. Podawać z pieczywem, ryżem, kaszą, kluseczkami oraz dużą ilością posiekanej kolendry lub natki pietruszki.
Przepis Violetty Grzelki, autorki bloga "Mamucie przysmaki"