5 z 17
Placki z kurczakiem i pieczarkami...
fot. Fot. Aleksandra Faiks

Placki z kurczakiem i pieczarkami

Składniki
podwójna pierś z kurczaka
40 dag pieczarek
2 cebule
3 łyżki majonezu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżka mąki pszennej
2 jaja
pieprz, sól

Wykonanie
Pieczarki pokroić w niewielkie kawałki i podsmażyć na oliwie. Kurczaka pokroić w małą kostkę, doprawić pieprzem i solą. Do miski z kurczakiem wrzucić pozostałe składniki, w tym cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać usmażone i przestudzone pieczarki. Wymieszać i smażyć jak placki ziemniaczane.
Przepis Aleksandry Faiks

6 z 17
Naleśniki kukurydziane z mięsem mielonym i serem żółtym...
fot. Fot. Joanna Tokarz

Naleśniki kukurydziane z mięsem mielonym i serem żółtym

Składniki na 4 sztuki 
1 puszka kukurydzy 
200 g wołowego mięsa mielonego 
8 pieczarek średniej wielkości 
150 g sera żółtego typu gouda 
1 jajko 
75 ml mleka 
75 ml wody mineralnej niegazowanej 
3 łyżki mąki 
1/3 łyżeczki soli + 1/3 do mięsa + szczypta do pieczarek 
4 łyżki oleju rzepakowego 
2 łyżki ketchupu pikantnego 
1 łyżka majonezu 
2 małe ząbki czosnku 
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 
1/2 łyżeczki oregano 
1 łyżka masła + tłuszcz do wysmarowania formy

Wykonanie
Kukurydzę odcedzamy. 2/3 puszki miksujemy na gładki krem. Dodajemy jajko, mąkę, 1/3 łyżeczki soli, mleko, olej oraz wodę i przygotowujemy mikserem ciasto. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki- u mnie wyszło 4.  
Mięso mielone łączymy z pozostałą kukurydzą, ketchupem, majonezem, przeciśniętymi ząbkami czosnku oraz przyprawami: pieprzem, solą i oregano.
Farsz dzielimy na 4 części i smarujemy każdego naleśnika. Składamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczarki myjemy, kroimy w talarki i smażymy ze szczyptą soli na łyżce masła. Rumianymi posypujemy każdego naleśnika, a całość pokrywamy startym żółtym serem.  
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (u mnie grzanie dolne) przez około 35 minut. Podajemy na ciepło. 
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

7 z 17
Kotlety mielone z koperkiem i kaszą quinoa...
fot. Fot. Sylwia Ładyga

Kotlety mielone z koperkiem i kaszą quinoa

Składniki
25 dag mielonego mięsa (np. łopatka)
1/2 szklanki kaszy quinoa
2 kromki chleba pszennego
duże jajko
pęczek koperku
4 łyżki bułki tartej
pół czerwonej papryki
sól, pieprz, chili , czosnek

Wykonanie
Kaszę quinoa ugotować (kilkanaście minut) w osolonej wodzie, przecedzić, ostudzić. Dodać do mięsa mielonego, wbić jajko oraz dodać 2 kromki namoczonego wcześniej w ciepłej wodzie albo mleku chleba. Dodać posiekany koperek, pokrojoną w kosteczkę paprykę, 4 łyżki bułki tartej i doprawić do smaku.
Wszystko razem bardzo dokładnie wyrobić na gładka masę. Uformować niewielkie kotleciki i usmażyć na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Podawać gorące, np. z sosem śmietanowo-koperkowym.
Przepis Sylwii Ładygii, autorki bloga "Ostra na słodko"

8 z 17
Wołowe ragout z fasolą, cieciorką i papryką...
fot. Fot. Violetta Grzelka

Wołowe ragout z fasolą, cieciorką i papryką

Składniki
ok. 60 dag wołowiny pieczeniowej
1-2 cebule
3-4 ząbki czosnku
2 czerwone i 2 zielone papryki
puszka czerwonej fasoli
puszka cieciorki
groszek świeży, mrożony lub z puszki
pomidory świeże lub z puszki (cale lub krojone)
3 łyżki oliwy
1-2 pęczki natki kolendry lub pietruszki
Przyprawy zmielone: łyżeczka kolendry, łyżeczka papryki czerwonej słodkiej, 1/2 łyżeczki chilli (w płatkach), 1-2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, sól do smaku

Wykonanie
Oczyścić i pokroić w kostkę papryki. Na dużej, głębokiej patelni lub w nieprzywierającym garnku rozgrzać oliwę i zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy (oprócz soli): zmieloną kolendrę, paprykę czerwoną, chili w płatkach, kumin oraz pieprz. Wymieszać przyprawy z cebulą i po kilkudziesięciu sekundach, kiedy tylko uwolni się aromat, dodać przygotowane papryki.
Po kilku minutach, jak papryki zmiękną, dodać zmielone mięso wołowe. Podsmażać kolejne 5-10 minut, mieszając co jakiś czas, aż mięso równomiernie zmieni kolor. Następnie podlać niewielką ilością wody, doprawić do smaku solą (ok. 2 łyżeczki) i dusić pod przykryciem kilkanaście minut uważając, aby nie przypalić. W razie potrzeby, dolać trochę wody.
Następnie dodać odcedzoną fasolę, cieciorkę i pomidory. Pogotować na niewielkim ogniu pod przykryciem kilka minut. Na sam koniec dodać zielony groszek i ugotować do miękkości.
Na koniec uzupełnić ragout wodą, jeśli jest za gęste i ewentualnie doprawić do smaku solą. Podawać z pieczywem, ryżem, kaszą, kluseczkami oraz dużą ilością posiekanej kolendry lub natki pietruszki.
Przepis Violetty Grzelki, autorki bloga "Mamucie przysmaki"

Pozostało jeszcze 8 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Kibice na meczu Wieczysta - Wisła. Pełne trybuny!

Kibice na meczu Wieczysta - Wisła. Pełne trybuny!

Pierwszy mecz Wieczystej pod wodzą nowego trenera. Jak wypadł debiut?

Pierwszy mecz Wieczystej pod wodzą nowego trenera. Jak wypadł debiut?

Nowa atrakcja Jaworzyny Krynickiej przyciąga tłumy turystów

Nowa atrakcja Jaworzyny Krynickiej przyciąga tłumy turystów

Zobacz również

Tu biało-czerwona flaga miała 100 metrów długości. Święto po góralsku

Tu biało-czerwona flaga miała 100 metrów długości. Święto po góralsku

Kibice na meczu Wieczysta - Wisła. Pełne trybuny!

Kibice na meczu Wieczysta - Wisła. Pełne trybuny!