1 z 17
Przewijaj galerię w dół
Szukacie pomysłu na nietypowy obiad? Zobaczcie TOP 15 dań,...
fot. Fot. Violetta Grzelka

Szukacie pomysłu na nietypowy obiad? Zobaczcie TOP 15 dań, których nigdy nie jedliście! Na zdjęciu wołowe ragout z fasolą, cieciorką i papryką. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE i zobacz przepisy.

2 z 17
Schab po bałkańsku...
fot. Fot. Agnieszka Sznajder

Schab po bałkańsku

Składniki dla 6 osób
1 kg schabu bez kości 
pęczek cebuli dymki, biała i zielona część 
2 cebule 
3 ząbki czosnku 
czerwona papryka 
3 średnie pomidory lub 1 puszka pomidorów 
40 dag pieczarek 
3 ogórki kiszone 
sól 
pieprz 
słodka i ostra papryka 
1/2 szklanki pomidorowej passaty 
bulion 

Wykonanie
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć schab pokrojony w plastry lub inne, dowolne kawałki. Dodać kolejno pokrojone warzywa: cebulę zwykłą i dymkę, pieczarki, paprykę, ogórki, pomidory, czosnek oraz przyprawy, podlać bulionem. Zamieszać i dusić do miękkości, poczekać aż sos się zredukuje. Doprawić do smaku, podawać posypane zieleniną.
Przepis Agnieszki Sznajder, autorki bloga „Apetyczna babeczka”

3 z 17
Szybka zapiekanka makaronowa a la pizza...
fot. Fot. Joanna Tokarz

Szybka zapiekanka makaronowa a la pizza

Składniki
150 g makaronu, np. casarecce, penne
300 g mielonego mięsa wołowego
2 ząbki czosnku
150 g żółtego sera
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
jajko
150 g pieczarek
kilka różyczek ugotowanego brokuła
ok. 8 małych pomidorków, np. koktajlowych
sól, pieprz
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
kilka listków świeżej bazylii

Wykonanie
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i połączyć z przecierem pomidorowym i jajkiem. Wyłożyć na formę do tarty. Posypać odrobiną drobno startego żółtego sera. Mięso połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, suszoną bazylią, odrobiną soli i pieprzu. Wyłożyć na makaronowy spód. Na połowie „pizzy” ułożyć ugotowane w osolonej wodzie różyczki brokuła, a na drugiej podpieczone na rumiano pieczarki. Pomidorki pokroić na pół i ułożyć na wierzchu, pomiędzy brokułami i pieczarkami. Całość posypać resztą żółtego sera. Piec w piekarniku nagrzanym do 140 stopni około 40 minut.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga Kuchnia w czekoladzie

4 z 17
Kalafior po grecku, czyli kounoupidi kapama...
fot. Fot. Sylwia Ładyga

Kalafior po grecku, czyli kounoupidi kapama

Składniki na 3 porcje
1 kalafior
cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego cynamonu
250 ml passaty (przecieru) pomidorowej
ok. 0,5 szklanki wody
3 łyżki oliwy
sól, pieprz, cukier brązowy, sok z cytryny
do całości (oprócz passaty) możemy śmiało dodać pokrojonego w kostkę świeżego pomidora

Wykonanie
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę, przesmażamy.
Wrzucamy posiekany czosnek oraz podzielonego na różyczki kalafiora, smażymy 5 minut, dodajemy cynamon i dużą szczyptę brązowego cukru, a następnie wlewamy wodę oraz passatę pomidorową.
Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny, mieszamy i na wolnym ogniu dusimy ok. 20 minut.
Podajemy gorące!
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

Pozostało jeszcze 12 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

3-majowa lekcja śpiewania w Krakowie. Znów zabrzmiały głosy artystów i mieszkańców

3-majowa lekcja śpiewania w Krakowie. Znów zabrzmiały głosy artystów i mieszkańców

Festiwal Światła zawładnął Gorlicami. Do parku i na Rynek przyszły tysiące widzów

Festiwal Światła zawładnął Gorlicami. Do parku i na Rynek przyszły tysiące widzów

Tu biało-czerwona flaga miała 100 metrów długości. Święto po góralsku

Tu biało-czerwona flaga miała 100 metrów długości. Święto po góralsku

Zobacz również

Na Pustyni Błędowskiej już lato. Piasek parzył jak w upał na plaży

Na Pustyni Błędowskiej już lato. Piasek parzył jak w upał na plaży

Kibice na meczu Wieczysta - Wisła. Pełne trybuny!

Kibice na meczu Wieczysta - Wisła. Pełne trybuny!