
Kapsalon, czyli holenderski kebab z pieczarkami
Składniki na 5 dużych porcji
8 bardzo dużych ziemniaków
2 duże piersi z kurczaka
30 dag pieczarek
2 cebule
30 dag sera żółtego
1/3 główki sałaty lodowej
1 ogórek świeży
kilkanaście pomidorków koktajlowych
2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros
sól, pieprz do smaku
1/3 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki papryki ostrej
Składniki na sos I
1 jogurt naturalny gęsty (mały kubeczek)
4 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku
pieprz i sól do smaku
Składniki na sos II
3 łyżki majonezu
6 łyżek ketchupu pikantnego
20 ml przegotowanej zimnej wody
Dodatkowo
olej rzepakowy do smażenia frytek i kurczaka
5 aluminiowych foremek (1 foremka to 1 porcja)
Wykonanie
Ziemniaki obrać i pokroić na frytki. Usmażyć na rumiano w rozgrzanym oleju. Delikatnie posolić i włożyć na dno foremek.
Piersi kurczaka umyć, pokroić w kostkę i usmażyć do miękkości na 2 łyżkach oleju wraz z przyprawą kebab, pieprzem, mieloną ostrą papryką i kurkumą. Mięso ułożyć na frytkach. Cebulę usmażyć na łyżce oleju, dodać pieczarki pokrojone w talarki i delikatnie posolić. Opiec na rumiano i ułożyć na warstwie mięsa. Posypać startym żółtym serem i włożyć do nagrzanego do 180sopni piekarnika na 10 minut.
Przygotować sosy: Pierwszy: połączyć jogurt z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić do smaku. Drugi sos: połączyć majonez z ketchupem oraz przegotowaną wodą.
Każdy kebab polać odrobiną sosu. Wierzch fast fooda posypać sałatą lodową wymieszaną z ogórkiem pokrojonym w półplasterki i pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami. Polać resztą sosów. Podawać od razu - na ciepło.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

Gulasz rybny z dorszem w pomidorach
Składniki
20 dag filetu z dorsza
15 dag ziemniaków
2 dojrzałe pomidory
papryka czerwona
papryka zielona
cebula
5 ząbków czosnku
łyżeczka papryki słodkiej
sól, pieprz do smaku
oliwa z oliwek
Wykonanie
Papryki pokroić w cienkie paski, pomidory i ziemniaki w kostkę, czosnek i cebulę posiekać.
Na głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy, dodać cebulę i czosnek, a następnie papryki - wszystko przesmażyć.
Wrzucić pomidory i ziemniaki, zasypać słodką papryką, zalać taką ilością wody, by pokryła całość - na wolnym ogniu dusić ok. 15 minut.
Dodać pokrojonego w kostkę dorsza, posolić, popieprzyć i na wolnym ogniu dusić jeszcze ok. 10 minut. Podawać gorące!
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga "Ostra na słodko"

Rolada drobiowa w cieście francuskim
Składniki
1 szt. podwójnego fileta z kurczaka
5 dag brokuła
5 dag marchewki juniorki
10 dag sera żółtego
opakowanie sera mozarella
opakowanie ciasta francuskiego
Wykonanie
Filet z kurczaka umyć, rozbić tłuczkiem, na środku ułożyć różyczki brokuła ugotowane i ostudzone, ugotowaną, ostudzoną marchewkę, plastry mozarelli i posypać startym serem. Całość zwinąć i zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku ok. 40 min. Lekko ostudzić, zawinąć dekoracyjnie w paski ciasta francuskiego i zapiec ok. 15 minut do zrumienienia w 240 stopniach.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Zapiekanka z młodymi ziemniaczkami, klopsami i zieleniną
Składniki
1/2 kg młodych ziemniaków
30 dag mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1 cebula
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka szczypiorku
4 łyżki śmietany 18%
5 dag sera żółtego
3 łyżki oleju
sól
pieprz
oliwa do smażenia
Wykonanie:
Wyszorowane ziemniaki w mundurkach ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki.
Do mięsa mielonego dodać jajko, bułkę tartą, paprykę mieloną, odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać. Z masy uformować małe klopsiki. Klopsy chwilę obsmażyć na oliwie.
Szczypiorek i natkę pietruszki drobno posiekać. Cebulę pokroić w piórka.
W naczyniu żaroodpornym układać naprzemiennie porcję ziemniaków, klopsiki, cebulę oraz zieleninę. Całość skropić olejem i oprószyć solą oraz pieprzem. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać ze śmietaną. Masę wyłożyć na wierzch zapiekanki. Zapiekankę piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga "Tradycyjna kuchnia Kasi"