13 z 17
Kasza gryczana z kurczakiem, dynią i jarmużem...
fot. Fot. Stanisław Romek

Kasza gryczana z kurczakiem, dynią i jarmużem

Składniki
100 g białej kaszy gryczanej (nieprażonej)
350 g fileta z kurczaka
400 g obranej dyni
50 g jarmużu
por
duża łyżka masła
1/2 łyżeczki imbiru
sól pieprz

Wykonanie
W garnku rozpuścić masło i podsmażyć pora pokrojonego w krążki. Po chwili dodać kurczaka pokrojonego w kostkę. Po kilku minutach dodać kaszę i przyprawić. Kiedy kurczak będzie gotowy, a kasza prawie miękka, dodać dynię i posiekany jarmuż. Gdy dynia i kasza będą miękkie, danie jest gotowe. W razie potrzeby, podczas duszenia można podlać danie odrobiną wody, żeby się nie przypaliło.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga "kuchenne wariacje"

14 z 17
Rolada ziemniaczana z mięsem...
fot. Fot. Dolina Soły

Rolada ziemniaczana z mięsem

Składniki
1,5 kg ziemniaków
1 szklanka mąki
2 jajka
łyżka masła
2 łyżki śmietany
0,5 kg gotowanego lub pieczonego mięsa (np. karczku)
2 cebule
2 łyżki oleju
natka pietruszki
pieprz
sól

Wykonanie
Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach.
Mięso przepuścić przez maszynkę razem z cebulą podduszoną na oleju. Przyprawić sola i pieprzem.
Ugotowane, przestudzone i obrane ze skórki ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Wymieszać z jajkami, łyżką masła i z solą. Wyłożyć ziemniaczaną masę na zwilżoną serwetkę/ściereczkę i uformować prostokąt o grubości około 2 cm. Nałożyć warstwę nadzienia mięsnego, posypać pietruszką, zawinąć roladę.
Za pomocą ściereczki przenieść na natłuszczoną blachę, zsunąć spojeniem do dołu, posmarować śmietaną, posypać tartą bułką i wstawić do pieca. Zapiekać 30-40 minut. Po wyjęciu pokroić i podawać np. z sosem pieczarkowym i surówkami.

15 z 17
Pierogi ziemniaczane z kurczakiem i serem feta zapiekane w...
fot. Fot. Sylwia Ładyga

Pierogi ziemniaczane z kurczakiem i serem feta zapiekane w piekarniku

Składniki na ciasto pierogowe
ziemniaki – 250 g
mąka – ok. 0,5 szklanki
masło – 1 łyżka
kasza manna – 3 łyżki
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
małe jajko – 1 sztuka
sól – do smaku

Składniki na farsz do pierogów
kurczak (pierś) – ok. 200 g
suszone pomidory – 80 g
ser feta – 80 g
sól, pieprz, papryka

Dodatkowo do posmarowanie pierogów
małe żółtko – 1 sztuka
śmietana – 1 łyżeczka

Wykonanie
Ciasto na pierogi:
Do ugotowanych wcześniej i ugniecionych ziemniaków dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia i odrobinę soli. Wbijamy jajko i dodajemy miękkie masło.
Wyrabiamy ciasto dodając stopniowo mąkę – jej ilość zależy od rodzaju ziemniaków – ciasto ma być gęste i plastyczne.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 4 mm, kroimy na kwadraty (ok. 6 cm), każdy kwadrat dodatkowo rozwałkowujemy.
Farsz:
Oczyszczone mięso bardzo drobno siekamy, dodajemy pokrojone pomidory i ser. Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
Całość:
Na każdym kawałku ciasta układamy porcję farszu, zlepiamy w ozdobne pierogi. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym żółtkiem ze śmietaną. Wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na ok. 25 minut.
Podajemy gorące!
Smacznego!
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

16 z 17
Zielona zapiekanka makaronowa z pesto, szpinakiem i...
fot. Fot. Aleksandra Faiks

Zielona zapiekanka makaronowa z pesto, szpinakiem i kurczakiem

Składniki
40 dag makaronu kolanka
podwójna pierś z kurczaka
20 dag mrożonego szpinaku
2 łyżki jogurtu
2 łyżki śmietany
pół opakowania sera blue
suszone pomidory
przyprawy
miseczka pesto z bazylii: zblendowa garść listków bazylii, twardy ser, 2 ząbki czosnku, 3 orzechy włoskie, oliwa, sok z cytryny

Wykonanie
Kurczaka pokroić w kostkę, zamarynować w bazylii, pieprzu i soli. Zmiksować składniki do pesto. Makaron ugotować al dente. Do podsmażonego kurczaka dodać szpinak, a gdy się rozmrozi, pesto. Dodać również ser blue, śmietanę i jogurt. W naczyniu żaroodpornym wymieszać makaron z zawartością patelni, dodać pomidory. Zapiekać przez 20 minut w 180 stopniach.
Przepis Aleksandry Faiks

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Kinga drąży jak szalona, 24 godziny na dobę. Tak powstaje tunel pod Pisarzową

Kinga drąży jak szalona, 24 godziny na dobę. Tak powstaje tunel pod Pisarzową

Turystów w Krakowie już za dużo? "Miasto jak lunapark". Wiceprezydent komentuje

Turystów w Krakowie już za dużo? "Miasto jak lunapark". Wiceprezydent komentuje

Gorlickie Strzeleckie Bractwo Kurkowe ma nowego króla. Został nim Piotr Potok

Gorlickie Strzeleckie Bractwo Kurkowe ma nowego króla. Został nim Piotr Potok

Zobacz również

Nowa atrakcja Jaworzyny Krynickiej przyciąga tłumy turystów

Nowa atrakcja Jaworzyny Krynickiej przyciąga tłumy turystów

Największy park ruchomych dinozaurów w Europie z nowymi atrakcjami i dużymi  planami

Największy park ruchomych dinozaurów w Europie z nowymi atrakcjami i dużymi planami