Czego nie wolno wkładać do kuchenki mikrofalowej? Czego nie podgrzewać w mikrofali?
Kuchenka mikrofalowa zagościła w naszych domach na dobre, stając się niemal niezbędnym elementem wyposażenia.
Szybkie podgrzewanie potraw, rozmrażanie i gotowanie to tylko niektóre z jej zalet. Ale czy mikrofalówka jest bezpieczna? I co tak naprawdę można w niej podgrzewać?
Jak działa kuchenka mikrofalowa?
Mikrofalówka działa na zasadzie generowania fal elektromagnetycznych. Te przenikają przez żywność, powodując drgania cząsteczek wody, a to generuje ciepło. To właśnie w ten sposób potrawy podgrzewają się równomiernie i szybko.
Kuchenka mikrofalowa: niezbędny pomocnik w kuchni?
Jej użytkowanie jest dziecinnie proste: wstawiasz naczynie z daniem, zamykasz drzwiczki, włączasz odpowiedni program i czekasz na charakterystyczny sygnał. Potem wyciągasz ciepłą potrawę. Proste!
Jednak niektóre potrawy i naczynia nie powinny trafiać do kuchenki mikrofalowej. Jeśli je wstawimy do mikrofali, możesz uszkodzić urządzenie, poparzyć się, lub - w skrajnych przypadkach - wywołać pożar w swojej kuchni.

Mikrofala - tego nie wsadzaj do środka!
W mikrofali podgrzewamy wszystko i często nie zwracamy uwagi, jakie naczynia wstawiamy do środka. A to bardzo duży błąd! Chwila nieuwagi i skutki nieumiejętnego korzystania z mikrofali mogą być tragiczne i niebezpieczne!
Jakie naczynia do mikrofali? Jakie dania do mikrofali?
Gotowe dania to wygoda, bo eliminuje konieczność długiego stania nad kuchenką i uciążliwego przyrządzania obiadu.
Jednak bardzo ważne jest, by sprawdzić, czy opakowanie, w którym znajduje się posiłek, nadaje się do podgrzania w mikrofali. Zazwyczaj poznasz to po charakterystycznym znaczku - przekreślonej mikrofalówce. Jeśli znajdziesz taki znak, to nigdy nie próbuj podgrzewać tego dania w opakowaniu. Gdy zignorujesz ostrzeżenie i mimo wszystko spróbujesz podgrzać je w mikrofali, możesz narazić się na kłopoty.
Jeśli na produkcie nie ma oznaczeń czy nadaje się on do mikrofali, a ty nie jesteś pewien, to skorzystaj z naszej ściągawki.
Oto rzeczy, które bez obaw możesz używać w kuchence mikrofalowej
- szkło – ale nie może być kolorowe, cienkie i delikatne oraz nie ma metalowych zdobień, szlaczków czy wzorów,
- ceramika i porcelana, które są bez wzorów,
- plastik – użyty tylko do podgrzewania czy rozmrażania potraw i pod warunkiem że producent tego nie zabronił,
- papier – o ile nie jest niczym zdobiony, ani woskowany.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź "Dziennik Bałtycki" codziennie. Obserwuj dziennikbaltycki.pl!
