![Tłusty czwartek 2022. Jak zrobić dobre pączki krok po kroku pokazuje Zbigniew Handziak, mistrz cukiernictwa [PORADNIK, PRZEPIS]](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/33/4c/5c57eb6c187f9_o_large.jpg)

Na takie pyszne pączki potrzebujemy:
litr mleka
4 kg mąki
60 dag cukru
10 dag cukru waniliowego
4 dag soli
60 dag tłuszczu (masło i margaryna)
15 jajek
25 dag drożdży
cytrynę
tłuszcz do smażenia
Z podanych składników wyjdzie około 80-90 pączków. Oczywiście możemy odpowiednio zmniejszyć ilość składników, dzieląc na przykład na pół. A więc do dzieła!

Podstawa wyśmienitych pączków to rozczyn. Litr mleka podgrzewamy do temperatury około 50 stopni. Drożdże rozkruszamy i łączymy z ciepłym mlekiem oraz 1/3 przesianej mąki
(z całości mąki według przepisu). Rozczyn wyrabiamy mikserem lub ręcznie, by miał gęstość śmietany. Otulamy go odrobiną mąki i pozostawiamy w cieple do czasu, aż trzykrotnie zwiększy swoją objętość.

Jajka, cukier i zmieloną cytrynę podgrzewamy do 50 stopni i dolewamy do wyrośniętego rozczynu. Mieszamy. Następnie dodajemy systematycznie pozostałą mąkę. Wyrabiamy do jednolitej masy, dolewając powoli roztopiony tłuszcz.