Przepis na pączki z ziemniaków.

Przepisem na łatwe pączki z ziemniaków podzieliła się nasza Czytelniczka Katarzyna Kośmieder, autorka bloga W kuchni Katie.

Składniki na około 20-25 pączków

  • 500 g ziemniaków 
  • 100 g masła 
  • 100 g drożdży 
  • 100 g cukru 
  • 4 jajka 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • 800-900 g mąki pszennej 
  • 1 litr oleju do smażenia (np. rzepakowego) 
  • 300 g marmolady (z dzikiej róży)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

Wykonanie

Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę. Do ciepłych ziemniaków dodać masło, dokładnie wymieszać. 

Do małej miseczki pokruszyć drożdże, dodać do nich odrobinę ciepłej wody (lub mleka) i łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszać. 
Do ciepłych ziemniaków dodać jajka, cukier, cukier wanilinowy i rozpuszczone drożdże. Dokładnie wymieszać. 
Do ciasta dodać przesianą mąkę – wyrobić ciasto na pączki. 
Mąki należy dodać tyle, aby ciasto nie kleiło się do rąk. 
Przełożyć uformowaną kulę ciasta do miski, przykryć czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 
Ciasto powinno tylko podwoić swoją objętość. Z przerośniętego ciasta pączki mogą się nie udać. 
Z gotowego ciasta uformować na dłoniach nieduże placki (dłonie posmarować odrobiną oleju, aby ciasto nie kleiło się do rąk), położyć na nie łyżeczkę konfitury różanej. Następnie uformować kulki i odłożyć je na stolnicę oprószoną mąką. Pozostawić surowe pączki na stolnicy przykryte ściereczką na około 10 minut. 
W dużym garnku rozgrzać olej (ale tak by nie był bardzo gorący) i smażyć pączki z obu stron na złoty, rumiany kolor. 
Usmażone pączki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikami papierowym, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. 
Wystudzone pączki podawać posypane cukrem pudrem. 


Zobacz też:
TOP 10 przepisów na pyszne, domowe pączki naszych Czytelników

Zobacz też:
TOP 10 przepisów naszych Czytelników na chrust, oponki i karnawałowe róże

Zobacz też:
Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić

Zobacz też:
Ziemniaki. Skąd pochodzą, ile jest odmian i czy są kaloryczne?

Zobacz też:
Prozdrowotne właściwości olejów spożywczych - hit czy mit?

Źródło: Dzień Dobry TVN