
Sztuczny miód ma zastosowanie w branży kulinarnej, jest tańszy i łatwo dostępny. Czy jednak ma wartości odżywcze? Nie. Jak odróżnić wyrób syntetyczny od prawdziwego pszczelego miodu?

Bogata oferta miodów. Kwiatowe czy spadziowe?
Wybór miodów jest ogromny. Każdy z nich ma określoną barwę i konsystencję.

Miód akacjowy
Miód akacjowy pozyskuje się z robinii akacjowej, potocznie nazywanej akacją. Dla rolników i ekologów ta roślina jest uciążliwa, ale dla pszczelarzy okazuje się zbawienna. Oprócz zastosowania w kosmetologii miód ma walory prozdrowotne. Co ciekawe, ma znacznie więcej sacharozy niż inne rodzaje.

Miód lipowy
Miód lipowy ma charakterystyczny smak i zapach, najczęściej jest barwy złotej. Od lat babcie i prababcie używały go w walce ze stanami grypowymi. Działa też antybakteryjnie i uspokajająco. Może ulegać krystalizacji, czym nie warto się przejmować.