
Przygotowanie zdrowych przekąsek nie musi być trudne i czasochłonne

Chipsy z warzyw
Chrupiące warzywne chipsy to przekąska doskonała. Są zdrową alternatywą dla słonych paluszków i chrupek, świetnie smakują, a ich przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż kilkanaście minut. Bez problemu przygotujesz je ze składników, które zazwyczaj masz pod ręką. Do zrobienia czipsów idealnie nadają się warzywa korzeniowe, takie jak marchew, seler, czy buraki - a także coraz bardziej popularny na naszym stole jarmuż. Do tego wystarczy odrobina oliwy, czosnek i przyprawy do smaku. Oto 6 przepisów na chrupiące warzywne przekąski!

Pożywna kanapka z pastą z tuńczyka
Aby szybko zaspokoić głód sprawdzą się nieśmiertelne kanapki. Ciekawą propozycją jest bułka grahamka obłożona smaczną pastą z tuńczyka w wodzie. Do jej przygotowania potrzeba puszkę ryby, ćwiartkę czerwonej cebuli oraz łodygę selera naciowego. Pokrojone warzywa należy wymieszać z dobrze odsączonym z zalewy wodnej tuńczykiem, dodać łyżkę oliwy, szczyptę pieprzu i ułożyć na kromce bułki.

Sycące muffinki jajeczne
Sycące wegańskie muffinki to znakomita przekąska na większy głód. Na sześć sztuk potrzeba 6 jajek, pęczek szczypiorku, czerwoną paprykę oraz przyprawy. Znakomicie pasuje świeżo zmielony czarny pieprz, mieszanka ziół prowansalskich oraz sól. Pokrojoną w kostkę paprykę i posiekany szczypiorek, trzeba wymieszać z jajami i przyprawami. Gotową masę wystarczy rozlać do sylikonowych foremek i wstawić muffiny do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20-25 minut.