
Indyk zapiekany w sosie z pomarańczy i złotych owoców
Składniki
500 g filetu z piersi indyka
2 szklanki soku z pomarańczy
2 pomarańcze
2 łyżeczki kurkumy
60 g złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
100 g wiśni soczystej Bakalland
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka startego imbiru
świeża bazylia
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Filet myjemy i przekładamy do małego garnka, dodajemy łyżeczkę soli i zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 15 minut. W rondelku gotujemy sok pomarańczy, złote owoce, suszone wiśnie, paprykę, imbir, kurkumę i pieprz. Po zagotowaniu wszystkich składników odstawiamy do wystudzenia.
Indyka wyjmujemy z wody, osuszamy, kroimy w mniejsze kawałki, a następnie w naczyniu żaroodpornym polewamy marynatą. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy przez ok. 40 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe bakalie, pokrojone w plasterki pomarańcze i pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut.

Domowe pancakes z konfiturą ze złotych owoców i orzechami pinii
Składniki na ciasto
1 i ¼ szklanki mąki
1 i ¼ szklanki maślanki
¼ szklanki cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ szklanki oliwy
szczypta soli do smaku
Składniki na konfiturę
120 g złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
wyciśnięty sok z pomarańczy
szczypta soli
szczypta cynamonu
75 g orzechów pinii Bakalland
Wykonanie
Za pomocą blendera wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Rozgrzewamy patelnię i na średnim ogniu smażymy pancakes z dwóch stron. Następnie na osobnej patelni przygotowujemy konfiturę sok z pomarańczy i Złote owoce, gotujemy przez chwilę, a następnie blendujemy do osiągnięcia gładkiej masy. Dodajemy przyprawy oraz orzechy pinii, wszystko dokładnie mieszamy. Polewamy panckakes konfiturą.

Grog – rozgrzewający napój świąteczny
Składniki
butelka czerwonego wina
minimum 1 łyżka cukru (w zależności od preferencji)
70 g skórki pomarańczowej Bakalland
100 g rodzynek luksusowych Bakalland
100 g blanszowanych migdałów Bakalland
1 łyżka kardamonu
świeży imbir
8 goździków
Wykonanie
Na początku należy łączymy większość składników (poza migdałami i rodzynkami) i podgrzewamy do temperatury około 80 stopni Celsjusza. Pozostawiamy na wolnym ogniu przez około 2 minuty. Następnie dodajemy zblanszowane migdały i podgrzewamy przez około minutę. Rodzynki dodajemy do napoju bezpośrednio przed podaniem.