
Paszteciki nadziewane grzybami i orzechami włoskimi
Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
50 g mrożonych podgrzybków
1 cebula
1 kostka masła
1 pęczek natki pietruszki
100 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
sól i pieprz do smaku
2 łyżeczki czarnuszki
1 jajko
Wykonanie
Na blacie rozkładamy gotowe ciasto francuskie. Podgrzybki po rozmrożeniu kroimy w drobną kostkę i podsmażamy razem z cebulą na maśle. Do podgrzybków dodajemy posiekane orzechy oraz natkę pietruszki. Wszystkie składniki doprawiamy solą i pieprzem. Następnie na blacie rozkładamy ciasto francuskie. Przekładamy na nie farsz i całość zwijamy w rulon. Gotowy rulon kroimy na mniejsze kawałki.
Wszystkie paszteciki przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut, aż ciasto się zarumieni.

Zupa rybna z bakaliami i mleczkiem kokosowym
Składniki
200 g filetu z dorsza
100 g migdałów w płatkach Bakalland
100 g żurawiny Bakalland
100 g rodzynek bursztynowych Bakalland
1 ząbek czosnku
1 cebula
2 szklanki śmietany 36%
1 kostka masła
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
Składniki na bulion warzywny
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
1 cebula
1 por
2 ząbki czosnku
kilka ziaren czarnego pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
2 litry wody
1 łyżka oleju
Wykonanie
W garnku podsmażamy cebulę i czosnek, następnie dodajemy pokrojoną na kawałki rybę i wszystkie składniki jeszcze przez chwilę dusimy na małym ogniu. Kiedy składniki się połączą, zalewamy je bulionem warzywnym. Gotujemy wszystko na małym ogniu i dodajemy śmietanę oraz bakalie. Wszystko przyprawiamy gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem, gotujemy jeszcze przez chwilę, aż wszystkie smaki się połączą.
Przepis na bulion warzywny: Cebule obieramy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na kilka minut, do momentu aż będą dobrze przypieczone. W dużym garnku umieszczamy wszystkie warzywa i przyprawy, dodajemy cebulę, wlewamy wodę i łyżkę oleju, gotujemy na średnim ogniu, do momentu aż wywar zacznie bulgotać, zmniejszamy ogień i gotujemy wszystko pod przykryciem przez ok. 2 godziny. Gotowy bulion przecedzamy przez sitko, dokładnie odciskając warzywa, w razie potrzeby przyprawiamy do smaku.

Roladka z indyka nadziewana miechunką peruwiańską i pistacjami
Składniki
1 kg filetu z indyka
3 łyżki smakowej oliwy ziołowej
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 gałązki świeżego tymianku
70 g prażonych pistacji Bakalland
70 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
1 szklanka soku pomarańczowego
pieprz i sól do smaku
wykałaczki lub „siatka” do pieczenia
Wykonanie
Mięso myjemy, następnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i rozkładamy na desce. Przykrywamy papierem do pieczenia i za pomocą tłuczka rozbijamy na cienki filet. Doprawiamy solą, pieprzem i nacieramy oliwą. Następnie przygotowujemy nadzienie.
Miechunkę zalewamy sokiem pomarańczowym i odstawiamy na ok 15 minut, aż zmięknie. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy do nich miechunkę i smażymy jeszcze przez ok. 5 minut, aż wszystkie składniki się z sobą połączą. Następnie dodajemy posiekane prażone pistacje i świeży tymianek, doprawiamy wszystko do smaku. Na środek rozbitego filetu z indyka, rozkładamy nadzienie i wszystko dokładnie zwijamy w roladę, którą delikatnie spinamy wykałaczkami.
Następnie tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy 2 łyżkami oliwy.
Roladę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, na dno naczynia wlewamy kilka łyżek wody i pieczemy przez ok. 40 minut. Po upieczeniu gotową roladę kroimy w plastry.

Ser camembert w chrupiącym cieście francuskim i bakaliowej posypce
Składniki (na 4 porcje)
4 okrągłe sery camembert
1 opakowanie ciasta francuskiego
3 łyżki miodu
70 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
100 g żurawiny Całe Owoce Bakalland
60 g złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
kilka ziarenek kolorowego pieprzu
1 żółtko
Wykonanie
Ciasto kroimy na kwadraty. Na każdej z nich na środku układamy ser, który smarujemy miodem, a na górę dodajemy posiekane bakalie. Następnie ser zawijamy ciastem i smarujemy żółtkiem. Na wierzch dodajemy posiekane bakalie i ziarna pieprzu. Sery pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Najlepiej smakują podane na ciepło.