1 z 12
Przewijaj galerię w dół
Kliknijcie w galerię i zobaczcie ciekawe przepisy na Boże...
fot. 123 rf

Kliknijcie w galerię i zobaczcie ciekawe przepisy na Boże Narodzenie z bakaliami.

2 z 12
Torciki śledziowe z suszonymi morelami...

Torciki śledziowe z suszonymi morelami

Składniki

3 duże buraki
4 filety śledziowe
1 duża cebula
100 g suszonych moreli Bakalland
3 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
kapary
natka pietruszki

Wykonanie

Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut. Filety śledziowe, cebulę i suszone morele kroimy w drobną kostkę. Do składników dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Następnie w formujemy kształt, który chcemy nadać naszej sałatce, możemy użyć do tego prostokątnych foremek, w które przekładamy sałatkę. Wystudzone buraki kroimy w drobne paski i układamy na samej górze. Wszystko ozdabiamy kaparami i natką pietruszki. Sałatkę podajmy schłodzoną.

3 z 12
Sałatka śledziowa z kuskusem i migdałami...

Sałatka śledziowa z kuskusem i migdałami

Składniki

pół szklanki kaszy kuskus
4 filety śledziowe
1 cebula
1 łyżka oliwy
30 g zielonych oliwek
100 g płatków migdałowych Bakalland
1 cytryna
szczypiorek
sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Kaszę kuskus zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka minut pod przykryciem. Filety śledziowe kroimy w wąskie paski, a cebulę w krążki. Następnie przyprawiamy kaszę oliwą, solą i pieprzem, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i pokrojony szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy. Na gotową kaszę układamy pokrojone śledzie, cebulę i oliwki i posypujemy wszystko płatkami migdałów. Możemy dodać również plasterek cytryny.

4 z 12
Sałatka z fig i buraka z orzechami pinii...

Sałatka z fig i buraka z orzechami pinii

Składniki
4 duże buraki
100 g fig dużych owoców Bakalland
70 g orzechów pinii Bakalland
1 łyżka płynnego miodu
1 opakowanie rukoli
1 łyżka sosu balsamico
sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Buraki dokładnie myjemy i zwijamy w folię aluminiową. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut. Na sam koniec pieczenia dodajemy figi, pieczemy przez ok 5 minut. Gotowe buraki i figi studzimy i kroimy. Na talerzu układamy rukolę, pokrojone buraki i figi, doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane składniki polewamy miodem i sosem balsamico. Posypujemy orzechami pinii.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Kibice Puszczy Niepołomice przeżyli niebywałe emocje

Kibice Puszczy Niepołomice przeżyli niebywałe emocje

Wodny plac zabaw w Rabce-Zdrój znów działa. Zobaczcie jak piękne wygląda po zmroku

Wodny plac zabaw w Rabce-Zdrój znów działa. Zobaczcie jak piękne wygląda po zmroku

Południowa obwodnica Nowego Targu. Rozpoczynają się konsultacje społeczne

Południowa obwodnica Nowego Targu. Rozpoczynają się konsultacje społeczne

Zobacz również

Gorąca atmosfera na meczu Bruk-Betu Termaliki z Wisłą Kraków

Gorąca atmosfera na meczu Bruk-Betu Termaliki z Wisłą Kraków

Kibice Puszczy Niepołomice przeżyli niebywałe emocje

Kibice Puszczy Niepołomice przeżyli niebywałe emocje