
Kliknijcie w galerię i zobaczcie ciekawe przepisy na Boże Narodzenie z bakaliami.

Torciki śledziowe z suszonymi morelami
Składniki
3 duże buraki
4 filety śledziowe
1 duża cebula
100 g suszonych moreli Bakalland
3 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
kapary
natka pietruszki
Wykonanie
Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut. Filety śledziowe, cebulę i suszone morele kroimy w drobną kostkę. Do składników dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Następnie w formujemy kształt, który chcemy nadać naszej sałatce, możemy użyć do tego prostokątnych foremek, w które przekładamy sałatkę. Wystudzone buraki kroimy w drobne paski i układamy na samej górze. Wszystko ozdabiamy kaparami i natką pietruszki. Sałatkę podajmy schłodzoną.

Sałatka śledziowa z kuskusem i migdałami
Składniki
pół szklanki kaszy kuskus
4 filety śledziowe
1 cebula
1 łyżka oliwy
30 g zielonych oliwek
100 g płatków migdałowych Bakalland
1 cytryna
szczypiorek
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Kaszę kuskus zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka minut pod przykryciem. Filety śledziowe kroimy w wąskie paski, a cebulę w krążki. Następnie przyprawiamy kaszę oliwą, solą i pieprzem, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i pokrojony szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy. Na gotową kaszę układamy pokrojone śledzie, cebulę i oliwki i posypujemy wszystko płatkami migdałów. Możemy dodać również plasterek cytryny.

Sałatka z fig i buraka z orzechami pinii
Składniki
4 duże buraki
100 g fig dużych owoców Bakalland
70 g orzechów pinii Bakalland
1 łyżka płynnego miodu
1 opakowanie rukoli
1 łyżka sosu balsamico
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Buraki dokładnie myjemy i zwijamy w folię aluminiową. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut. Na sam koniec pieczenia dodajemy figi, pieczemy przez ok 5 minut. Gotowe buraki i figi studzimy i kroimy. Na talerzu układamy rukolę, pokrojone buraki i figi, doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane składniki polewamy miodem i sosem balsamico. Posypujemy orzechami pinii.