TOP 12 dań z ziemniaków naszych Czytelników. Oto najlepsze przepisy
Zupa ziemniaczana Magdaleny i Stanisława Romków
Składniki
1 noga z kurczaka
2 l wody
1 marchewka
120 g ziemniaków
1/2 pęczka zielonej pietruszki
sól, pieprz
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
Wykonanie
Do garnka wlać zimną wodę, włożyć kurczaka i gotować na małym ogniu. Gdy woda zacznie wrzeć, zebrać szumy. Marchewkę wymyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Marchewkę i ziemniaki dodać do zupy i przyprawić.
Gdy ziemniaki będą już miękkie zrobić zasmażkę. Na patelnię wrzucić masło i mąkę, cały czas mieszać aż składniki się połączą i nabiorą brązowego koloru. Dolać trochę zupy do zasmażki i wymieszać, aby nam się grudki nie zrobiły. Całość dodać do zupy, wymieszać i jeszcze chwilkę pogotować.
Czytaj też: Najlepsze przepisy z ziemniakami. Sprawdź TOP 10 >>>