1 z 12
Przewijaj galerię w dół
Zebraliśmy dla Was TOP 10 przepisów na klasyczne ciasta...
fot. Fot. Katarzyna Jaworek

Zebraliśmy dla Was TOP 10 przepisów na klasyczne ciasta świąteczne naszych Czytelników. Kliknijcie w galerię – na kolejnych stronach są wyjątkowe, sprawdzone przepisy.

2 z 12
Świąteczny makowiec zawijany z przepisu babci...
fot. Fot. Magda Nowak

Świąteczny makowiec zawijany z przepisu babci

Składniki na masę makową
60 dag maku suchego
15 dag masła
szklanka cukru
2 jajka
łyżka miodu
2 łyżki dżemu truskawkowego
szklanka rodzynek
szklanka orzechów włoskich
pół szklanki skórki pomarańczowej
4 krople olejku migdałowego

Składniki na ciasto
70 dag mąki
3/4 szklanki cukru
18 dag masła
4 jajka
10 dag świeżych drożdży
szczypta soli

Wykonanie
Mak namoczyć na noc w ciepłym mleku, rano odsączyć przez sitko perlonowe, dwa razy przekręcić w maszynce z sitkiem o małych oczkach. Do tego dodać roztrzepane, całe jajka, roztopiony, przechłodzony tłuszcz i cukier. Dodać miód i dżem. Na koniec dołożyć pokrojone orzechy, skórkę i namoczone rodzynki, wszystko otoczone w łyżce mąki. Skropić 4 kroplami olejku. Dobrze wymieszać.
Masę można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce.
Drożdże rozczynić w połowie szklanki letniego mleka z dodatkiem łyżeczki mąki i łyżeczki cukru. Mąkę i cukier połączyć z wyrośniętymi drożdżami, roztopionym tłuszczem, roztrzepanymi jajkami. Wyrobić ciasto, podzielić na trzy części. Pozostawić do wyrośnięcia pod lnianymi ściereczkami.
Każdy placek ciasta rozwałkować na okrąg, nałożyć masę makową, zwinąć sklejając końcówki. Kłaść na dużej blasze posmarowanej masłem i posypanej mąką, ,,szwem” do dołu. Makowce ponakłuwać widelcem co 4 cm.
Po 10 minutach włożyć do w nagrzanego do 120 stopni piekarnika, po chwili zwiększyć ciepłotę do 140 stopni, piec przez około godzinę. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku przez 10 min.
Polukrować.
Przepis Magdy Nowak

3 z 12
Klasyczny miodownik z orzechami...
fot. Fot. Katarzyna Jaworek

Klasyczny miodownik z orzechami

Składniki na ciasto
500 g mąki
200 g masła
2 jajka
2 łyżki miodu
½ szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na masę orzechową
100 g masła
2,5 łyżki miodu
½ szklanki cukru
200 g orzechów włoskich

Składniki na masę budyniową
500 ml mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
4 łyżki cukru kryształu
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g masła

Wykonanie
Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z masłem. Dodać miód, cukier, jajka oraz sodę. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na trzy równe części. Dwie części ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszki (wymiary 24x24cm). Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa orzechowa: Orzechy włoskie posiekać. W garnuszku rozpuścić masło. Dodać orzechy, cukier oraz miód. Wymieszać i zagotować. Masę odstawić na chwilę do przestudzenia. Trzecią część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Na ciasto wyłożyć masę orzechową. Wyrównać. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa budyniowa: Z mleka odlać ½ szklanki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszać mąki i żółtka. Masę wlać do gotującego się mleka. Mieszać, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z zimnym budyniem na puszystą masę.
Masą przełożyć upieczone placki, tak aby placek z orzechami był na wierzchu. Gotowe ciasto wstawić do godzinę do lodówki.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”.

4 z 12
Wyjątkowy piernik z  masą kajmakową i powidłami na święta...
fot. Fot. Adam Wojnar

Wyjątkowy piernik z masą kajmakową i powidłami na święta Bożego Narodzenia

Składniki na ciasto
60 dag mąki
20 dag miodu
10 dag margaryny
3 jajka
15 dag cukru
łyżka sody
łyżka zmielonych goździków
łyżeczka cynamonu

Składniki na masę kajmakową
3 szklanki mleka
2 szklanki cukru
cukier waniliowy

Dodatkowo
kostka masła
6 łyżeczek kakao
powidła śliwkowe

Wykonanie
Kajmak. Wszystkie składniki gotować przez ok. 2 godziny, ciągle mieszając.
Ciasto. Margarynę, cukier , miód, goździki i cynamon zagotować. Do chłodnego dodać mąkę, sodę oraz jajka. Wyrobić i zostawić w lodówce na 24 godziny. Podzielić na trzy części. Placki piec ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Masło ucierać na puszystą masę stopniowo dodając kajmak i kakao. Gotową masę podzielić na dwie części. Pierwszy placek posmarować połową masy, przykryć drugim plackiem. Placek posmarować powidłem śliwkowym, przykryć trzecim plackiem. Całość posmarować drugą połową masy. Ciasto posypać kokosem lub orzechami (według uznania).
Przepis Danuty Kudarciak

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Bardzo cenna wygrana Wiślan, pokonali już II-ligową Sandecję

Bardzo cenna wygrana Wiślan, pokonali już II-ligową Sandecję

Kibice Puszczy pożegnali ekstraklasę w Niepołomicach

Kibice Puszczy pożegnali ekstraklasę w Niepołomicach

Puszcza była blisko opuszczenia ostatniej pozycji. Opuszcza ekstraklasę

Puszcza była blisko opuszczenia ostatniej pozycji. Opuszcza ekstraklasę

Zobacz również

Spinka Krakowska w Mogilanach. Folklor w kulturze, czyli tańce, śpiewy i zabawa

Spinka Krakowska w Mogilanach. Folklor w kulturze, czyli tańce, śpiewy i zabawa

Kibice Puszczy pożegnali ekstraklasę w Niepołomicach

Kibice Puszczy pożegnali ekstraklasę w Niepołomicach