![Ciasto murzynek [PRZEPIS]...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/f7/7f/6185067538dc1_o_large.jpg)
Tradycyjne, domowe ciasta. Klasyczne wypieki, które zawsze warto upiec [PRZEPISY]
Ciasto murzynek [PRZEPIS]
Składniki
2,5 szklanki cukru (gdy ktoś woli mniej słodkie ciasta - wystarczą dwie szklanki)
25 dag masła lub margaryny
cukier wanilinowy
5 jaj
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 łyżek kakao
½ szklanki wody
kokos (opcjonalnie)
Wykonanie
Cukier, cukier wanilinowy i kakao wsypać do garnka i zalać wodą. Zagotować i dodać masło lub margarynę. Rozpuścić i wystudzić. Pół szklanki odlać na polewę.
Do zimnej masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do masy, wymieszać. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w 180 stopniach.
Po wystudzeniu polać pozostawioną polewą i ewentualnie posypać kokosem.
Przepis Justyny Kalemby