5 z 17
Domowa karpatka...
fot. Fot. KGW z Woli Zabierzowskiej

Domowa karpatka

Składniki na ciasto
1/2 kostki margaryny
szklanka wody
szklanka mąki
5 jajek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem
1/2 litra mleka (3,2 proc.)
3 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1/2 kostki margaryny Kasi
kostka masła
szklanka cukru pudru
cukier waniliowy

Wykonanie
Ciasto. Wodę i margarynę zagotować, wsypać do wrzątku mąkę i jeszcze przez chwilę mieszając pozostawić na ogniu. Kiedy ciasto jest gładkie i jednolite, odstawić do ostygnięcia. Do ciepłego jeszcze ciasta wbić po jednym jajku i zmiksować tak, aby połączyły się z gotowanym ciastem. Na koniec wsypać proszek do pieczenia, szczyptę soli i dokładnie utrzeć.
Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć na wysmarowane tłuszczem dwie blaszki o wymiarach25 x 35 cm i piec w temperaturze 18 stopni około 40 minut. Ciasto jest upieczone, gdy przesuwa się na blaszce i nie jest przyklejone do dna.
Krem. Żółtka, cukier waniliowy, mąkę i 1/2 szklanki mleka zmiksować. Pozostałe mleko zagotować i połączyć z przygotowanymi wcześniej składnikami. Gęsty budyń, który powstał, pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Masło, margarynę i cukier puder utrzeć na puszystą masę, dodając po łyżce ostudzonego budyniu. Kiedy masa jest już gotowa, można dodać 50 g alkoholu, co powoduje utrzymanie puszystości.
Masę wyłożyć na jedno ciasto i starać się rozsmarować na wszystkich górkach (aby dobrze przylegało górne ciasto i nie odklejało się podczas krojenia), przykryć drugim plackiem i dobrze docisnąć, jednocześnie uważając, aby nie pokruszyć wystających pagórków, gdyż będzie nie ładnie wyglądać. Całość posypać cukrem pudrem i Karpaty gotowe.
Przepis Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

6 z 17
Ciasto pleśniak...
fot. Fot. KGW z Białki

Ciasto pleśniak

Składniki na ciasto
½ kg mąki
35 dag margaryny
5 dag cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
6 żółtek

Składniki na pianę
6 białek
szklanka cukru

Dodatkowo
powidła lub sezonowe owoce

Wykonanie
Z podanych składników zagnieść ciasto. Od całego ciasta odciąć 2 kulki, włożyć do lodówki na chwilę. Resztę rozwałkować i wyłożyć na blaszkę, rozłożyć na nim nadzienie z powideł lub sezonowych owoców i zetrzeć 1 kulkę ciasta. Piec 1/2 godziny. Ciasto wyciągnąć, dać ubitą na sztywno pianę z 6 białek i szklanki cukru i zetrzeć drugą kulkę ciasta. Upiec na złoto. 
To ciasto można piec z dowolnym nadzieniem: owocami sezonowymi np. czernicami, borówkami czy jabłkami. Można posmarować powidłami i posypać rozdrobnionymi orzechami lub migdałami. Do piany można dodać kisiel owocowy i wtedy piana będzie kolorowa. Możliwości jest sporo, a ciasto zawsze smakuje wyśmienicie. 
Przepis Koła Gospodyń z Białki

7 z 17
Dwukolorowe ciasto „zebra”...
fot. Fot. Anna Cyganik-Idęć

Dwukolorowe ciasto „zebra”

Składniki
2,5 szklanki mąki
szklanka cukru
szklanka oranżady (lub wody mineralnej gazowanej)
szklanka oleju
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
3 łyżki mąki

Wykonanie
Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Po trochu dodawać oranżady i oleju. Podzielić ciasto na pół do dwóch misek. Do jednej dodać 3 łyżki kakao (przesiać je, żeby nie miało grudek), a do drugiej 3 łyżki mąki.
Okrągłą blaszkę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na środek blachy wylewać po 3 łyżki jasnego i ciemnego ciasta na zmianę - aż do wykończenia mas.
Piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową.
Przepis Anny Cyganik-Idęć, autorki bloga „Mania wypiekania”

8 z 17
Piszinger...
fot. Fot. Marta Gawełek

Piszinger

Składniki
kostka masła (200g)
pół szklanki cukru
3-4 łyżki kakao
4 łyżki kaszy manny
opakowanie wafli kwadratowych lub okrągłych

Wykonanie
Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu, dodać cukier, mieszać aż do rozpuszczenia. Kiedy cukier się rozpuści, dodać kakao, całość dokładnie mieszać dodając również kaszę. Pozostawić na małym ogniu, tak aby nie wrzało, poczekać, aż masa zacznie gęstnieć i wtedy zdjąć z ognia. Po ostygnięciu przekładać masą wafle. Kiedy wszystkie zostaną przełożone, położyć na wierzch coś ciężkiego (np. deskę do krojenia), następnie włożyć wafle do lodówki. Po ok. 2 godzinach wafle pokroić według uznania na trójkąty lub kwadraty o dowolnych wymiarach.
Przepis Marty Gawełek

Pozostało jeszcze 8 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Akcja ratownicza w Dunajcu koło Tarnowa. Strażacy wyciągali z wody... byka

Akcja ratownicza w Dunajcu koło Tarnowa. Strażacy wyciągali z wody... byka

Bolid Politechniki Krakowskiej robi furorę na wielkich targach motoryzacyjnych

Bolid Politechniki Krakowskiej robi furorę na wielkich targach motoryzacyjnych

Święto Bożego Miłosierdzia. Tysiące wiernych na uroczystościach w Łagiewnikach

Święto Bożego Miłosierdzia. Tysiące wiernych na uroczystościach w Łagiewnikach

Zobacz również

Bolid Politechniki Krakowskiej robi furorę na wielkich targach motoryzacyjnych

Bolid Politechniki Krakowskiej robi furorę na wielkich targach motoryzacyjnych

Święto Bożego Miłosierdzia. Tysiące wiernych na uroczystościach w Łagiewnikach

Święto Bożego Miłosierdzia. Tysiące wiernych na uroczystościach w Łagiewnikach