
Proste i szybkie ciasto czekoladowe
Składniki na ciasto
20 dag masła
ok. 75 g gorzkiego kakao (może być gorzka czekolada)
30 dag cukru
2 jaja
20 dag mąki
cukier waniliowy (według uznania)
Składniki na masę
20 dag masła
200 g mleka skondensowanego niesłodzonego
100 g cukru
Wykonanie
Masło rozpuścić, dodać kakao (jeśli czekoladę, to rozpuścić ją w kąpieli wodnej) i część cukru (ok.1/3). Wszystko dokładnie wymieszać. W misce ubić całe jajka, dodając stopniowo pozostały cukier. Mieszając (mikserem albo ręcznie) dodawać do masy jajeczno-cukrowej masę czekoladową, na przemian z mąką i cukrem waniliowym. Gotowe ciasto wyłożyć na blachę (można pokryć papierem do pieczenia) wysmarowaną masłem. Piec w piecu poniżej 200 stopni do upieczenia (do suchego patyczka).
Przepis Marty Góry

Miodownik z orzechami
Składniki na ciasto
500 g mąki
200 g masła
2 jajka
2 łyżki miodu
½ szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na masę orzechową
100 g masła
2,5 łyżki miodu
½ szklanki cukru
200 g orzechów włoskich
Składniki na masę budyniową
500 ml mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
4 łyżki cukru kryształu
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g masła
Wykonanie
Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z masłem. Dodać miód, cukier, jajka oraz sodę. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na trzy równe części. Dwie części ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszki (wymiary 24x24cm). Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa orzechowa: Orzechy włoskie posiekać. W garnuszku rozpuścić masło. Dodać orzechy, cukier oraz miód. Wymieszać i zagotować. Masę odstawić na chwilę do przestudzenia. Trzecią część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Na ciasto wyłożyć masę orzechową. Wyrównać. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa budyniowa: Z mleka odlać ½ szklanki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszać mąki i żółtka. Masę wlać do gotującego się mleka. Mieszać, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z zimnym budyniem na puszystą masę.
Masą przełożyć upieczone placki, tak aby placek z orzechami był na wierzchu. Gotowe ciasto wstawić do godzinę do lodówki.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

Ciasto drożdżowe z masą kakaową jak u babci
Składniki
1/2 kg mąki
5 dag drożdży
jajko
6 łyżek cukru
szczypta soli
szklanka mleka
2-3 łyżki wody
3 łyżki roztopionego masła
2 żółtka
3 łyżki kakao
2 łyżki cukru
Wykonanie
Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru. Dodać ciepłe, ale nie gorące mleko, 3 łyżki mąki i dokładnie wymieszać. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać pozostałą mąkę, roztrzepane jajko, masło, sól, wodę, pozostały cukier. Zagnieść ciasto i długo je wyrabiać. Pozostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość. Ponownie zagnieść. Żółtka, cukier i kakao dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować i posmarować je masą kakaową. Zawinąć jak roladę, posmarowaną częścią do środka. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piec od 50 do 60 minut. Ciasto przed pieczeniem można posypać kruszonką lub już po upieczeniu polać roztopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Przepis Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej

Tradycyjny makowiec – jak dawniej
Składniki na masę makową
60 dag maku suchego
15 dag masła
szklanka cukru
2 jajka
łyżka miodu
2 łyżki dżemu truskawkowego
szklanka rodzynek
szklanka orzechów włoskich
pół szklanki skórki pomarańczowej
4 krople olejku migdałowego
Składniki na ciasto
70 dag mąki
3/4 szklanki cukru
18 dag masła
4 jajka
10 dag świeżych drożdży
szczypta soli
Wykonanie
Mak namoczyć na noc w ciepłym mleku, rano odsączyć przez sitko perlonowe, dwa razy przekręcić w maszynce z sitkiem o małych oczkach. Do tego dodać roztrzepane, całe jajka, roztopiony, przechłodzony tłuszcz i cukier. Dodać miód i dżem. Na koniec dołożyć pokrojone orzechy, skórkę i namoczone rodzynki, wszystko otoczone w łyżce mąki. Skropić 4 kroplami olejku. Dobrze wymieszać.
Masę można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce.
Drożdże rozczynić w połowie szklanki letniego mleka z dodatkiem łyżeczki mąki i łyżeczki cukru. Mąkę i cukier połączyć z wyrośniętymi drożdżami, roztopionym tłuszczem, roztrzepanymi jajkami. Wyrobić ciasto, podzielić na trzy części. Pozostawić do wyrośnięcia pod lnianymi ściereczkami.
Każdy placek ciasta rozwałkować na okrąg, nałożyć masę makową, zwinąć sklejając końcówki. Kłaść na dużej blasze posmarowanej masłem i posypanej mąką, ,,szwem” do dołu. Makowce ponakłuwać widelcem co 4 cm.
Po 10 minutach włożyć do w nagrzanego do 120 stopni piekarnika, po chwili zwiększyć ciepłotę do 140 stopni, piec przez około godzinę. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku przez 10 min.
Polukrować.
Przepis Magdaleny Nowak