13 z 17
Babka drożdżowa od pokoleń...
fot. Fot. Marta Góra

Babka drożdżowa od pokoleń

Składniki
1 kg mąki 
4 jaja (3 żółtka + 1 całe jajo) 
szklanka cukru 
niecałe 0,5 l mleka 
10 dag drożdży 
15 dag masła 
cukier waniliowy, 
rodzynki, skórka pomarańczowa
 
Wykonanie
Rozczyn zrobić rozcierając w garnku drożdże z niewielką ilością cukru i mleka. Przysypać lekko mąką i czekać aż dobrze urośnie. Widać to po pęknięciach mąki. 

Resztę mleka z cukrem, cukrem waniliowym i masłem podgrzać do rozpuszczenia się cukru i roztopienia masła. Ostudzić, ale nie wyziębić. 
Do mąki dać szczyptę soli, jajko i żółtka, wlewać wyrośnięty rozczyn i zarabiać ręką dodając po troszeczku mleko z masłem i cukrem. Dodać bakalie. Wyrabiać dotąd, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Z przekazów rodzinnych: 1 kg mąki – 1 godzina. Po wyrobieniu ma wyrosnąć w misce, potem włożyć do wysmarowanej formy (1/3 wysokości) i ma raz jeszcze wyrosnąć. Piec do suchego patyczka.
Przepis Marty Góry

14 z 17
Ciasto „cielaczek” z masą serową...
fot. Fot. Anna Cyganik-Idęć

Ciasto „cielaczek” z masą serową

Składniki na ciasto
250 g masła
1,5 szklanki cukru
2  szklanki mąki
4 łyżki kakao
łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
4 łyżki wody

Składniki na masę serową
500 g sera białego
szklanka cukru
budyń śmietankowy (bez cukru)
pół kostki masła (miękkiego)
2 jajka

Wykonanie
Masło, cukier, kakao, cukier waniliowy i wodę zagotować w rondelku. Rozdzielić białka od żółtek. Gdy masa w rondelku się wystudzi dodać żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Na samym końcu dodać ubite (na sztywno) białka. Ciasto wylać na prostokątną blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki masy serowej wrzucić do miski i zmiksować. Masę nakładać kupkami na ciemne ciasto. 
Piec ok. godziny w temperaturze 180 stopni.
Przepis Anny Cyganik-Idęć

15 z 17
Ciasto „metrowiec”...
fot. Fot. KGW z Woli Zabierzowskiej

Ciasto „metrowiec”

Składniki na ciasto
7 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru
szklanka mąki pszennej
szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki wody
2 łyżki kakao

Składniki na masę
kostka masła
1/2 kostki margaryny Kasi
szklanka cukru pudru
cukier wanilinowy
1/2 litra śmietany kwaśnej 18 proc.

Składniki na polewę czekoladową
1/2 kostki margaryny Kasi
5 łyżek śmietany kwaśnej
1/2 szklanki cukru
3 łyżki kakao

Wykonanie ciasta
Jajka utrzeć razem z cukrem na pulchną masę. Kiedy uzyskamy jednolitą konsystencję, dodać mąki, proszek do pieczenia i wodę. Wszystkie składniki połączyć. Nie zapomnieć o szczypcie soli. Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części – do jednej dodać kakao, do drugiej łyżkę mąki. Upiec dwa ciasta w wąskich foremkach. Po upieczeni ciasto pozostawić do wystygnięcia, następnie pokroić równe kromki. Złożyć ciasto na przemian – raz ciasto białe, następnie masa, potem ciasto ciemne. W taki sposób uzyskamy dwa ciasta o ciekawym kształcie.
Masa
Wszystkie składniki utrzeć. Przy wykonywaniu masy uważać, aby nie dodać zbyt dużo śmietany na raz, bo może się ściąć. Ważne, aby śmietana miała temperaturę pokojową – ułatwia to ucieranie razem z masłem.
Polewa
Wszystkie składniki polewy podgrzać aż do rozpuszczenia. Tak przygotowaną polewą posmarować obydwa ciasta i pozostawić do zastygnięcia. Można posypać kokosem. Ciasto kroimy na skos.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

16 z 17
Sernik idealny...
fot. Fot. Sylwia Ładyga

Sernik idealny

Sylwia Ładyga, uczestniczka show MasteChef zdradza przepis na sernik idealny, którym zachwycała się w programie Magda Gessler!

Składniki
1 kg sera białego tłustego trzykrotnie zmielonego
100 g masła min. 82%
200 g drobnego cukru
6 wiejskich jaj
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
laska wanilii

Wykonanie
Rozgrzać piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem. Natłuścić tortownicę (23 cm) i obsypać mąkę ziemniaczaną.
Masło utrzeć drewnianą łyżką z połową szklanki cukru, a następnie do gładkiej kremowej masy dodawać po jednym żółtku – ucierać cały czas.
Do masy wsypać mąkę ziemniaczaną i ziarenka wanilii – wymieszać.
Białka ubić na sztywno, a następnie do ubitych dodać resztę cukru i dokładnie wymieszać.
D masy z żółtkami dodawać łyżka po łyżce twaróg i wymieszać na gładką masę – robić to również drewnianą łyżką.
Kiedy masa będzie gładka, dodać ubite białka i delikatnie ale dokładnie wymieszać.
Wylać na blachę i włożyć do nagrzanego piekarnika – piec ok. 50 minut w 170 stopniach, a następnie zmniejszyć do 150 stopni ( bez termoobiegu ) i dopiec jeszcze ok. 15 minut.
Zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Posypać cukrem pudrem.

UWAGA!
Nie „ułatwiamy” sobie zadania używając miksera – jego użycie sprawi, że sernik napowietrzy się, wyżej wyrośnie, potem opadnie, a do tego nie będzie miał idealnie kremowej konsystencji.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Święto Bożego Miłosierdzia. Tysiące wiernych na uroczystościach w Łagiewnikach

Święto Bożego Miłosierdzia. Tysiące wiernych na uroczystościach w Łagiewnikach

Kibice Cracovii w Lublinie. Mieli powody do radości

Kibice Cracovii w Lublinie. Mieli powody do radości

Kwiat Jabłoni w Krakowie. Tłumy fanów przybyły do Tauron Areny

Kwiat Jabłoni w Krakowie. Tłumy fanów przybyły do Tauron Areny

Zobacz również

Koncert Kwiatu Jabłoni  odbył się w dniu żałoby. Dlaczego nie odwołano imprezy?

Koncert Kwiatu Jabłoni odbył się w dniu żałoby. Dlaczego nie odwołano imprezy?

I liga koszykarek. Niezła zaliczka Wisły CanPack w meczu o trzecie miejsce

I liga koszykarek. Niezła zaliczka Wisły CanPack w meczu o trzecie miejsce