
Szukacie pomysłu na ciasto na weekend? Zobaczcie nasze propozycje na klasyczne, tradycyjne ciasta do niedzielnej kawy.
![Ciasto murzynek [PRZEPIS]...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/f7/7f/6185067538dc1_o_xlarge.jpg)
Ciasto murzynek [PRZEPIS]
Składniki
2,5 szklanki cukru (gdy ktoś woli mniej słodkie ciasta - wystarczą dwie szklanki)
25 dag masła lub margaryny
cukier wanilinowy
5 jaj
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 łyżek kakao
½ szklanki wody
kokos (opcjonalnie)
Wykonanie
Cukier, cukier wanilinowy i kakao wsypać do garnka i zalać wodą. Zagotować i dodać masło lub margarynę. Rozpuścić i wystudzić. Pół szklanki odlać na polewę.
Do zimnej masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do masy, wymieszać. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w 180 stopniach.
Po wystudzeniu polać pozostawioną polewą i ewentualnie posypać kokosem.
Przepis Justyny Kalemby
![Sernik królewski na ciemnym spodzie [PRZEPIS]...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/60/9a/618506bf82867_o_xlarge.jpg)
Sernik królewski na ciemnym spodzie [PRZEPIS]
Składniki na blaszkę 24x36cm
Ciasto:
300 g mąki pszennej
120 g masła 82%
100 g cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 i ½ kg półtłustego sera twarogowego, trzykrotnie zmielonego
5 jajek
2 białka
200 g masła
1 i 1/3 szklanki cukru kryształu
1 duże opakowanie cukru wanilinowego
½ opakowania budyniu śmietankowego
Wykonanie:
1. Ciasto: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy kawałki masła, żółtka, śmietanę i kakao. Wszystko siekamy i zagniatamy. Dzielimy na dwie nierówne części. Schładzamy przez godzinę w zamrażarce. Później jedną- większą ścieramy na grubych oczkach tarki na wyłożoną papierem do pieczenia formę i podpiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 minut.
2. Masa serowa: Miękkie masło ucieramy z cukrami, a następnie dodajemy po jednym żółtku. Do masy dodajemy trzykrotnie zmielony twaróg oraz ½ opakowania budyniu. Wszystkie białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy je do masy serowej. Delikatnie mieszamy i wykładamy na podpieczony spód kakaowy.
3. Pozostałą część ciasta ścieramy na wierzch masy serowej. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 1 godzinę. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Studzimy sernik najlepiej przez całą noc, nie wyciągając go z formy.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

Klasyczna szarlotka z jabłkami mojej mamy - jak dawniej. Rewelacyjna domowa szarlotka na dwa sposoby
Składniki na kruche ciasto (ta ilość wystarcza na spód blachy prostokątnej ok.32x21 cm, gdy trzeba przykryć górną warstwą, ilości składników ciasta należy podwoić, co zaznaczyłam po ukośniku):
25 dag mąki/ 50 dag mąki
10 dag masła/ 20 dag masła
3 żółtka/ 5-6 żółtek
3 łyżki cukru pudru/ 6 łyżek
jabłka
Wykonanie ciasta kruchego
Wszystkie składniki ciasta zagnieść, włożyć do lodówki na jakiś czas. Wysmarować blachę tłuszczem i rozwałkować na niej ciasto.
I wersja mojej mamy
Na cieście ułożyć przesmażone z cukrem jabłka lub jabłka surowe, pokrojone, takie, które łatwo się rozpiekają (np. szara reneta) - wtedy posypać cukrem, cynamonem, rodzynkami - dowolnie. Przykryć drugą częścią ciasta. Nakłuć widelcem i upiec na złoty kolor w temperaturze 200-220 stopni. Po wyjęciu z pieca posypać cukrem pudrem.
II wersja mojej mamy
Na blachę jak wyżej potrzeba 15 połówek jabłek. Jabłka powinny być takie, które się upieką, ale nie rozpieką.
Jabłka jednakowej wielkości obrać, wydrążyć gniazda nasienne. W wydrążone miejsce włożyć konfiturę z róży ucieranej z cukrem lub inną według uznania (najlepsza jednak jest róża ucierana z cukrem).
Jabłka z różą położyć na cieście wydrążoną stroną. Przykryć drugim płatem kruchego ciasta zlepiając ciasto wokół jabłek. Upiec jak wyżej. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Pokroić na kwadraty tak, aby każdy zawierał jedną połówkę jabłka.
Przepis Marty Góry