Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
6 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Szpinakowe ciasto z bitą śmietaną i truskawkami Koła...

Truskawki. Zobacz TOP 10 przepisów na dania z truskawkami

Szpinakowe ciasto z bitą śmietaną i truskawkami Koła Gospodyń Wiejskich Konaszówka

Składniki na ciasto
120 g zmiksowanego szpinaku
2 jajka
110 g cukru
1 cukier waniliowy lub zapach
60 ml oleju rzepakowego
50 g roztopionego i wystudzonego masła
sok z 1/2 cytryny
200 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Uwaga! Na ciasto wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Składniki na konfiturę truskawkową
ok. 300 g truskawek
100 g cukru
sok z 1/2 cytryny

Ponadto do przybrania
1 szklanka śmietany kremówki (30 lub 36%)
1/4 szklanki cukru pudru
ok. 400 g truskawek świeżych umytych i oczyszczonych, przekrojonych na pół

Wykonanie

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę do tarty posmarować masłem i posypać mąką (z rowkiem, najlepiej 24 cm).
Ciasto: Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i solą, przesiać. Odstawić. Mrożony szpinak rozmrozić. Świeży umyć i zmiksować na jednolitą masę. Wlać sok z cytryny i wymieszać. Odstawić. W misie miksera umieścić jajka (całe, cukier i cukier waniliowy, zmiksować razem na jasną puszystą masę. Do masy wlać olej i masło (cały czas miksować na wolnych obrotach), następnie zmiksowany szpinak. Miksować tylko do połączenia składników. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do przygotowanej formy. Piec ok. 17-20 min. Wyjąć z piekarnika, przez chwilę (2-3 min) studzić w formie, później wyjąć i całkowicie wystudzić na kuchennej kratce.
Konfitura z truskawek: Truskawki rozgnieść najlepiej widelcem. Wlać na patelnię, dodać cukier, zagotować. Zmniejszyć płomień i na średnim gotować bez przykrycia, często mieszać. Gotować do chwili kiedy truskawki zgęstnieją i nabiorą głębokiego, czerwonego koloru. Czas gotowania zależy od ilości soku w truskawkach. Odstawić do wystygnięcia.
Bita śmietana: Bardzo dokładnie schłodzoną kremówkę zmiksować z cukrem pudrem na wysokich obrotach. Miksować do momentu, kiedy na śmietanie zaczną pojawić się widoczne ślady po miksowaniu. Od razu wyłączyć. Przechowywać w lodówce do momentu przygotowania ciasta.
Przygotowanie ciasta: Na zimny spód wyłożyć konfiturę truskawkową i delikatnie rozsmarować równą warstwą. Na konfiturę wyłożyć bitą śmietanę a na niej poukładać pokrojone na pół truskawki. Schłodzić ok. 30 min. przed krojeniem. Przechowywać w lodówce.

Zobacz również

Weekendowy rozkład jazdy. Będzie się działo w powiecie obornickim!

Weekendowy rozkład jazdy. Będzie się działo w powiecie obornickim!

Szokujący raport. Europosłowie zarabiają krocie w firmach, które lobbują w Brukseli

Szokujący raport. Europosłowie zarabiają krocie w firmach, które lobbują w Brukseli

Polecamy

Wszystkie gole z 31. kolejki Ekstraklasy. Porażki Jagiellonii, Lecha, Górnika

Wszystkie gole z 31. kolejki Ekstraklasy. Porażki Jagiellonii, Lecha, Górnika

Aż trudno w to uwierzyć! Te czołowe tenisistki nigdy ze sobą nie grały!

Aż trudno w to uwierzyć! Te czołowe tenisistki nigdy ze sobą nie grały!

Pożar pod Bochnią. W dom uderzył piorun

Pożar pod Bochnią. W dom uderzył piorun