7 z 11
Poprzednie
Następne
Truskawki. Zobacz TOP 10 przepisów na dania z truskawkami
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką Katarzyny Jaworek
Składniki na ciasto
1 jajko
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
100 ml oleju
1 kopiasta szklanka mąki tortowej
1/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na kruszonkę
1 łyżka masła
1,5 łyżki cukru
2 łyżki mąki
Dodatkowo
25 dag truskawek
Wykonanie
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do miski. Dokładnie wymieszać ciasto łyżką. Ciasto wyłożyć na tortownicę o średnicy 22 cm, wyrównać.
Truskawki obrać z szypułek, pokroić na mniejsze kawałki. Owoce ułożyć na cieście.
Z masła, mąki i cukru zagnieść kruszonkę. Kruszonką posypać wierzch ciasta. Ciasto piec 45 minut w temperaturze 170 stopni.