
Tosty francuskie z serem brie i truskawkami Sylwii Ładygi
Składniki na dwie osoby
4 kromki chleba pszennego lub chałki
serek brie
truskawki
2 łyżki brązowego cukru
2 jajka
3 łyżki masła
Wykonanie
Na 2 kromki pieczywa ułożyć pokrojony w plasterki serek brie, przykryć pokrojonymi truskawkami i posypać cukrem.
Przykryć kromkami, docisnąć, obtoczyć z dwóch stron w roztrzepanym jajku. Usmażyć na rumiano na rozgrzanym, prawdziwym maśle. Podawać gorące!
Dodatkowo można posypać odrobiną cukru pudru.

Szpinakowe ciasto z bitą śmietaną i truskawkami Koła Gospodyń Wiejskich Konaszówka
Składniki na ciasto
120 g zmiksowanego szpinaku
2 jajka
110 g cukru
1 cukier waniliowy lub zapach
60 ml oleju rzepakowego
50 g roztopionego i wystudzonego masła
sok z 1/2 cytryny
200 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Uwaga! Na ciasto wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Składniki na konfiturę truskawkową
ok. 300 g truskawek
100 g cukru
sok z 1/2 cytryny
Ponadto do przybrania
1 szklanka śmietany kremówki (30 lub 36%)
1/4 szklanki cukru pudru
ok. 400 g truskawek świeżych umytych i oczyszczonych, przekrojonych na pół
Wykonanie
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę do tarty posmarować masłem i posypać mąką (z rowkiem, najlepiej 24 cm).
Ciasto: Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i solą, przesiać. Odstawić. Mrożony szpinak rozmrozić. Świeży umyć i zmiksować na jednolitą masę. Wlać sok z cytryny i wymieszać. Odstawić. W misie miksera umieścić jajka (całe, cukier i cukier waniliowy, zmiksować razem na jasną puszystą masę. Do masy wlać olej i masło (cały czas miksować na wolnych obrotach), następnie zmiksowany szpinak. Miksować tylko do połączenia składników. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do przygotowanej formy. Piec ok. 17-20 min. Wyjąć z piekarnika, przez chwilę (2-3 min) studzić w formie, później wyjąć i całkowicie wystudzić na kuchennej kratce.
Konfitura z truskawek: Truskawki rozgnieść najlepiej widelcem. Wlać na patelnię, dodać cukier, zagotować. Zmniejszyć płomień i na średnim gotować bez przykrycia, często mieszać. Gotować do chwili kiedy truskawki zgęstnieją i nabiorą głębokiego, czerwonego koloru. Czas gotowania zależy od ilości soku w truskawkach. Odstawić do wystygnięcia.
Bita śmietana: Bardzo dokładnie schłodzoną kremówkę zmiksować z cukrem pudrem na wysokich obrotach. Miksować do momentu, kiedy na śmietanie zaczną pojawić się widoczne ślady po miksowaniu. Od razu wyłączyć. Przechowywać w lodówce do momentu przygotowania ciasta.
Przygotowanie ciasta: Na zimny spód wyłożyć konfiturę truskawkową i delikatnie rozsmarować równą warstwą. Na konfiturę wyłożyć bitą śmietanę a na niej poukładać pokrojone na pół truskawki. Schłodzić ok. 30 min. przed krojeniem. Przechowywać w lodówce.

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką Katarzyny Jaworek
Składniki na ciasto
1 jajko
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
100 ml oleju
1 kopiasta szklanka mąki tortowej
1/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na kruszonkę
1 łyżka masła
1,5 łyżki cukru
2 łyżki mąki
Dodatkowo
25 dag truskawek
Wykonanie
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do miski. Dokładnie wymieszać ciasto łyżką. Ciasto wyłożyć na tortownicę o średnicy 22 cm, wyrównać.
Truskawki obrać z szypułek, pokroić na mniejsze kawałki. Owoce ułożyć na cieście.
Z masła, mąki i cukru zagnieść kruszonkę. Kruszonką posypać wierzch ciasta. Ciasto piec 45 minut w temperaturze 170 stopni.

Sernik na zimno z truskawkami Anny Loski
Składniki na spód
80 g herbatników
50 g miękkiego masła
Składniki na masę serową
750 g serka mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
100 ml gorącej wody
Składniki na mus truskawkowy
300 g truskawek
2 łyżeczki żelatyny
75 ml gorącej wody
1-2 łyżki cukru
Dodatkowo
około 700 g truskawek
Wykonanie
Herbatniki rozdrobnić blenderem i wymieszać z masłem. Powstałą masą wypełnić dno tortownicy (20 cm). Truskawki przeciąć na pół i ułożyć płaską stroną wzdłuż brzegów tortownicy, tak aby utworzyły obramowanie. Wewnątrz ułożyć gdzieniegdzie całe truskawki. Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Serek zmiksować z cukrem. Stopniowo dodawać rozpuszczoną żelatynę i zmiksować. Masę serową przełożyć do tortownicy i schłodzić. 300 g truskawek rozdrobnić na mus, dodać cukier oraz rozpuszczoną żelatynę, całość wymieszać. Mus wylać na zastygłą masę serową i ponownie schłodzić. Na stężałym serniku ułożyć pozostałe truskawki przekrojone na połówki.