
Sernik gryczany z truskawkami Andżeliki Knop
Składniki
250 g kaszy gryczanej, niepalonej
400 g twarogu
2 jajka
2 banany
300 g truskawek
łyżka miodu
3 łyżki jogurtu greckiego
Dodatkowo
2 łyżki powideł truskawkowych
3 łyżki jogurtu greckiego
Wykonanie
Kaszę gryczaną ugotować na sypko, odstawić do przestygnięcia. Do misy blendera przełożyć twaróg, kaszę gryczaną, banany, jajka, jogurt grecki i truskawki (najlepiej wcześniej zmiksować je blenderem na gładki mus). Całość zmiksować dokładnie. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie przełożyć do niej masę serową, wygładzić powierzchnię ciasta. Piec ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia.
Jogurt grecki zmiksować z powidłami. Gotową masę rozprowadzić na przestudzonym serniku, całość posypać mieszanką bakaliową.

Tarta z mascarpone i truskawkami Magdaleny i Stanisława Romków
Składniki na ciasto
260 g mąki pszennej
140 g masła
100 g cukru pudru
1 żółtko
1 jajko
szczypta soli
Składniki na krem
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
250 g serka mascarpone
Składniki na galaretkę truskawkową
500 g truskawek
2 łyżki cukru
1/2 szklanki wody
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki żelatyny
Wykonanie
Ciasto. Żółtko i jajko zmiksować z cukrem i szczyptą soli, a następnie dodać masło po kawałku. Na końcu dodać mąkę. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodać jeszcze trochę mąki. Jeżeli ktoś nie ma robota, ciasto można wyrobić ręcznie. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
W międzyczasie zrobić galaretkę truskawkową. Truskawki obrane i umyte pokroić na ćwiartki i wrzucić do garnka, dodać cukier, wodę i sok z cytryny i gotować ok. 10-15 minut aż owoce trochę się rozpadną a woda odparuje. Żelatynę wymieszać z zimną wodą (3 łyżki) i dodać do truskawek. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Gotową galaretkę pozostawić do wystygnięcia.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty i włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni. Piec ok. 15-20 minut do zrumienienia tarty.
Tartę odstawić do wystygnięcia i zrobić krem. Żółtka z cukrem ubić na gładką jednolitą masę, a potem dodawać stopniowo serek mascarpone i razem zmiksować.
Na wystudzoną tarte przełożyć krem, a na krem tężejącą galaretkę. Tarte włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Mus z truskawek Koła Gospodyń Wiejskich z Białki
Składniki
2 kg dojrzałych truskawek
35 dag cukru pudru
Wykonanie
Truskawki szybko umyć, osączyć i wsypać do rondla, zgnieść i przetrzeć przez sitko, wsypać cukier puder i podgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia. Gorącą masę wlewać do słoiczków lub butelek. Pasteryzować 20 minut. Mus można używać do makaronu, ryżu, deserów, koktajli mlecznych.