- Jak co roku chcemy inspirować do odkrywania polskich smaków w wyjątkowych, intrygujących odsłonach, jednocześnie promując doskonałą polską kuchnię - piszą o Tygodniu Kuchni Polskiej organizatorzy wydarzenia.
W środę, 11 października w Restauracji 3 Rybki w Krakowie zaprezentowano tegoroczną koncepcję Tygodnia Kuchni Polskiej. To wyjątkowa kulinarna impreza, która ma na celu promowanie rodzimych dań. Tydzień Kuchni Polskiej odbędzie się w dniach od 3 do 26 listopada w całej Polsce. W Krakowie uczestniczyć będzie w nich 9 restauracji. Wśród nich także Restauracja 3 Rybki.
Właśnie we wspomnianej restauracji, przy ul. Szczepańskiej 5, mogliśmy spróbować dań przygotowanych na ogólnopolski festiwal. Restauracja 3 Rybki w Hotelu Starym przygotowała menu w cenie 99 zł. W niektórych restauracjach przygotowywane jest też menu w cenie 69 zł. Zarówno w droższej, jak i tańszej wersji uczestnicy otrzymują: przystawkę/zupę, danie główne i deser.
Lista wszystkich restauracji biorących udział w Tygodniu Kuchni Polskiej znajduje się na stronie - Tydzień Kuchni Polskiej
Menu w Restauracji 3 Rybki
Krakowska restauracja przy ul. Szczepańskiej 5 przygotowała dwie wersje menu.
Menu A:
- PRZYSTAWKA / ZUPA - PIECZONY KALAFIOR Z SOSEM Z POMIDORÓW I CURRY, ORZECHAMI I ŚWIEŻĄ KOLENDRĄ
- DANIE GŁÓWNE - JAGNIĘCINA Z GRASICĄ CIELĘCĄ I MARCHEWKOWYM PURÉE
- DESER - DESER CZEKOLADOWY Z KONFITURĄ Z WIŚNI I PORZECZEK Z CHANTILLY AROMATYZOWANYM KIRSCHEM
Menu B:
- PRZYSTAWKA / ZUPA - TATAR WOŁOWY Z OWCZYM SEREM, OLIWĄ RZEPAKOWĄ I MAJONEZEM KIMCHI
- DANIE GŁÓWNE - TURBOT BAŁTYCKI W PANKO Z SOSEM SARDELOWYM I PIECZONĄ KAPUSTĄ Z KMINKIEM
- DESER - ŚLIWKOWY NUGAT W PIERNIKOWYCH AROMATACH
Dania przygotował szef kuchni restauracji - Krzysztof Żurek.
3 Rybki to elegancka restauracja zlokalizowana w otwartej przestrzeni parteru Hotelu Stary. Niepowtarzalny wystrój renesansowych pomieszczeń, unikalne żebrowane sklepienia i subtelna ornamentyka gotyckiego okna, kontrastują z nowoczesnym wystrojem sal restauracyjnych. Tradycję i nowoczesność można odnaleźć również w menu, które nawiązuje do tradycyjnej kuchni polskiej i zmienia się wraz z porami roku. Wiosna i lato to czas świeżych warzyw, szparagów i karczochów. Jesienią i zimą zdecydowanie dominują w karcie dziczyzna, grzyby i owoce leśne. Wszystko w subtelnej i nowatorskiej aranżacji. Ponadto na Gości restauracji czeka bogata karta win, która zadowoli znawców i miłośników tego trunku.
Tydzień Kuchni Polskiej. Jakie restauracje biorą udział?
Pomysłodawcy festiwalu zaprosili do współpracy restauracje, które serwują tradycyjne polskie dania. Można będzie spróbować kaczki, pierogów, policzki wołowe czy gołąbki. Wiele dań to miks dawnych smaków i nowoczesnego wykonania.
