Spis treści
Ceny białej kiełbasy w sklepach. Ma znaczenie, z czego jest zrobiona
Sklepowe ceny sprawdziliśmy przed Wielkanocą. Kilogram białej kiełbasy w drugim tygodniu marca w osiedlowym sklepie mięsnym w Bydgoszczy kosztował 25,17 zł. W sprzedaży sklepów sieciowych znajdziemy spory rozstrzał cenowy, na który wpływa zawartość, choć nie zawsze za wyższą zawartość mięsa zapłacimy znacznie więcej.
Kiełbasa biała surowa znanej marki za 18,99 zł/kg ma w składzie 63 proc. mięsa wieprzowego. Czym jest pozostała część? To woda, tłuszcz wieprzowy, sól spożywcza, błonnik pszenny, błonnik sojowy, białko sojowe, przyprawy, ekstrakty przypraw, glukoza, maltodekstryna, regulatory kwasowości: octany sodu, cytryniany sodu, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, aromat.
Produkt tej samej marki, niewiele droższy, bo za 21,99 zł za kilogram znajdziemy w wersji z 90 proc. mięsa wieprzowego, jak deklaruje producent. Dalej w składzie pojawia się woda, sól spożywcza, sól spożywcza, przyprawy, ekstrakt drożdżowy, ekstrakty przypraw, aromat naturalny, glukoza.
Im lepszej jakości mięso, tym wyższa cena, co pokazuje wersja bio - już znacznie droższa. Kiełbasa biała surowa z szynki BIO kosztuje 47,50 zł/kg, w sprzedaży opakowanie 0,4 kg za 19 zł. Wersja z szynki, ale bez bio – 37,48 zł/kg, zawartość mięsa 95 proc.
Przeczytaj też: Jakie drewno do wędzenia szynki, schabu, kiełbasy i ryby? Takie będzie najlepsze, a tego drewna unikaj w wędzarni
Kiełbasa biała parzona marki własnej jednej z sieci marketów w cenie 31,90 zł/kg i również wysoka zawartość mięsa (92 proc.), choć nie jest to już szynka, a przynajmniej nie wskazuje na to producent.
Znamy już ceny białej kiełbasy odnotowane 17 marca, policzmy, ile kosztuje zrobienie kilograma wędliny na Wielkanoc w domu.
Jakie mięso wybrać do robienia białej kiełbasy?
Jedzona na ciepło z chrzanem albo jako dodatek do wielkanocnego żurku czy prosto z grilla – to najczęstsze sposoby serwowania białej kiełbasy. Chcesz zrobić ją samodzielnie w domu? Zacznij od wyboru mięsa. Podpowiemy, jakie według miłośników domowego wędliniarstwa sprawdzi się najlepiej:
- łopatka albo szynka wieprzowa (czasem karczek lub pomieszane te trzy typy mięsa),
- karkówka,
- boczek,
- wołowina gulaszowa.
Do tego takie składniki, jak: sól albo peklosól, czosnek, majeranek, pieprz, sól, woda.
Oprócz mięsa trzeba kupić jelita, najczęściej wieprzowe. Po przygotowaniu mięsa nabija się je właśnie w jelita (osłonki). Wcześniej trzeba je namoczyć, by były elastyczne.
Przepis na domową białą kiełbasę krok po kroku
Proporcje na ok. 5 kg białej kiełbasy:
- 2 kg szynki/łopatki (można 0,5 kg zastąpić gulaszem wołowym)
- 2,5 kg karkówki,
- 0,5 kg boczku,
- 4-5 ząbków czosnku (możesz o jeden więcej, jeśli lubisz wyrazisty smak czosnku),
- ok. 125 mln wody,
- 2 czubate łyżki majeranku,
- 1 łyżka pieprzu,
- ok. 20 g soli na 1 kg mięsa.
Wskazówki, jak z podanych proporcji przygotować kiełbasę, znajdziesz pod ilustracjami:
Wyliczamy, ile kosztuje biała kiełbasa domowej roboty
Sprawdzamy ceny mięsa w markecie w możliwie najtańszych wariantach 17 marca 2023, w nawiasie dopisujemy, ile danego produkt potrzebujemy (bazując na powyższym przepisie):
- szynka wieprzowa 23 zł/kg (x 2 kg)
- boczek 24 zł/kg (x 0,5 g)
- karkówka 25,50 zł/kg (x 2,5 kg)
- czosnek 2 zł/główka (potrzebna 1/3)
- majeranek 1,65 zł/opakowanie
- sól (ok. 20 g na 1 kg mięsa), pieprz (łyżka) - ok. 2 zł
Same składniki z przepisu na 5 kg kiełbasy kosztują ok. 127 zł, dla kilograma to ok. 25,50 zł. Trzeba doliczyć jeszcze osłonki i zużycie prądu do zmielenia.
Im bogatszy skład i wyższej jakości składniki, ty wyższy koszt uzyskania finalnego wyrobu. Nie zawsze będzie taniej niż w sklepie, jednak wiemy, co jemy. Zyskujemy pewność co do składu kiełbasy, jej świeżości i satysfakcję z wykonanej pracy. Decydujemy o grubości przemiału mięsa, proporcji przypraw, dostosowujemy produkt do własnych potrzeb.
Tradycja robienia kiełbasy na wsiach. Świniobicie
W dawnym gospodarstwie wiejskim mięso i jego wyroby nie należały do często spożywanych produktów. Pojawiały się na stole głównie z okazji najważniejszych świąt (Wielkanoc i Boże Narodzenie) lub ważnych uroczystości rodzinnych, takich jak wesela, a w bogatszych gospodarstwach także w niedziele.
Do przygotowywania posiłków i wyrobów z udziałem mięsa wykorzystywano głównie produkty uzyskane ze zwierząt własnego chowu i najczęściej było to mięso wieprzowe.
Na listę produktów tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, od 12 lutego 2007 roku w kategorii Produkty mięsne w województwie kujawsko-pomorskim widnieje biała kiełbasa w słoiku, z kolei od 6 kwietnia 2009 jest na takiej liście kiełbasa biała surowa z województwa pomorskiego.
Kiełbasa biała surowa wpisana na LPT sporządzana jest z wyselekcjonowanego mięsa oraz naturalnych przypraw, specjalnie z myślą o tych, którzy poszukują tradycyjnych polskich smaków rodem z kaszubskiej kuchni, brzmi opis z serwisu gov.pl. Ten specjał powstaje z mięsa wołowego i wieprzowego połączonego z przyprawami, takimi jak: czosnek, majeranek, czarny i biały pieprz oraz sól spożywcza.
Kiedyś do mielenia i wyrabiania kiełbasy służyły maszynki ręczne, dziś zastąpiły je te mechaniczne, które przyspieszają i ułatwiają cały proces.
