
Robimy białą kiełbasę
Biała kiełbasa pieczona w piekarniku, np. z cebulą to alternatywa dla wersji gotowanej i podgrzewanej. Wcześniej i tak powinniśmy ją zaparzyć.
Wiesz już, jakie mięso wybrać, czas zabrać się do działania. W pierwszym kroku pokrój mięso na mniejsze kawałki.

Wyrabianie mięsa na białą kiełbasę
Mięso trzeba zmielić w maszynce, a następnie połączyć ze sobą, dodać przyprawy oraz wodę. W kolejnym kroku wyrabiamy mięso ręcznie, by składniki dobrze się połączyły. Mocno ugniataj całość przez ok. 10 minut.
Pamiętaj, by mięso było dobrze doprawione, inaczej po ugotowaniu kiełbasa będzie mdła.
Odstaw mięso na 2-3 godziny do lodówki, w tym czasie przejdzie smakiem przypraw.

Nabijanie mięsa kiełbasy w jelito
Kiedy mięso jest w lodówce, przygotuj jelita. Najpierw zalej je ciepłą wodą na krótko, 15-20 minut, potem zmienić wodę i zostaw na co najmniej godzinę, a nawet i dwie.
Złóż elementy maszynki do mielenia, pamiętaj końcówce do kiełbasy, przeważnie jest w zestawie. Nie montuj w niej noża. Końcówkę posmaruj olejem i nabij jelito o jego wymoczeniu. Powinno być elastyczne.
Nałóż mięso i włącz maszynkę. Gdy wyjdzie z niej trochę mięsa, pozbędziesz się powietrza z urządzenia, dopiero wtedy zawiąż końcówkę jelita (po prostu nie nabijaj wcześniej całego.
Skręcamy jelito z mięsem na kiełbaski i gdy całe jelito zsuwa się już z końcówki maszyny, zostaw kilka centymetrów, żeby je zawiązać.

Zaparzenia białej kiełbasy
Gotowe kiełbaski można zamrozić na surowo albo od razu zaparzyć. W tym celu podgrzej wodę w sporym garnku do temperatury ok. 80 stopni i trzymaj w niej kiełbaski ok. pół godziny. Można jeść!