
Pomysły na walentynkowe śniadanie do łóżka. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

Szakszuka z mieszanką sałat
Składniki:
3 jajka
3 duże dojrzałe pomidory
100 g czerwonej papryki
70 g kiełbasy
3 garście mieszanki sałat np. Finezja mix marki Eisberg
1 łyżka masła klarowanego lub oliwy
mały ząbek czosnku
sól i świeżo zmielony pieprz
szczypta słodkiej papryki
czerwona cebula
świeże pieczywo
Wykonanie:
Wszystkie warzywa umyć, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym wrzucić kiełbaskę pokrojoną na małe kawałki i smażyć do zarumienienia. Dołożyć drobno posiekany czosnek i krótko podsmażyć. Dodać pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić na małym ogniu ok. 15 min. Następnie odparować nadmiar soków i doprawić słodką papryką, solą i pieprzem.
Zrobić dwa wgłębienia i wbić w nie jajka, całość posolić i gotować aż do ścięcia białek (żółtka pozostawić płynne). Przed podaniem, do szakszuki dodać mieszankę sałat. Podawać ze świeżym pieczywem.

Prosta i szybka frittata ze szpinakiem i żółtym serem
Składniki:
4 jajka
2 plasterki szynki
garść szpinaku
3 plasterki sera żółtego, np. Gouda MSM Mońki
1 cebula
oliwa z oliwek
tymianek, bazylia
natka pietruszki
sól, pieprz i chili do smaku
Wykonanie:
Szpinak dokładnie myjemy, rozgrzewamy patelnię z oliwą i podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy liście szpinaku, całość smażymy 2-3 minuty aż zmięknie. W misce ubijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy tymianek i bazylię oraz podsmażony szpinak z cebulą. Wszystko mieszamy. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w małe kawałki szynkę i ser żółty, a następne zalewamy masą jajeczną. Wygładzamy, aby masa równomiernie się rozłożyła. Smażymy ok. 6 - 8 minut na małym ogniu aż frittata będzie ścięta.
Po zdjęciu z ognia danie posypujemy startym żółtym serem. Aby wszystkie składniki dobrze się ścięły a ser zarumienił, firttatę wkładamy na kilka minut do rozgrzanego do 150°C, piekarnika.

Kanapki z zieloną pastą z awokado, groszku, bazylii i mięty
Składniki:
3 dojrzałe awokado
20 dag startego parmezanu
1/2 puszki groszku zielonego
2 łyżeczki jogurtu naturalnego
10 listków bazylii
kilka listków mięty
sól i pieprz do smaku
sok z cytryny
6 jaj przepiórczych
opakowanie chleba kanapkowo-tostowego (np. Dan Cake)
Wykonanie:
Groszek odsączmy z zalewy. Dodajemy do miski, a wraz z nim wydrążone awokado, starty parmezan oraz listki mięty i bazylii. Całość blendujemy. Na końcu dodajemy jogurt i mieszając doprawiamy do smaku przyprawami i sokiem z cytryny. Pastę odkładamy na chwilę do lodówki, aby smaki się przeszły. W dalszej kolejności smażymy jaja przepiórcze. Rozgrzewamy patelni i rozpuszczamy na niej masło. Lekko redukujemy stopień nagrzania i wbijamy jajka. Smażymy je do momentu, aż białko się zetnie, a brzegi zrumienią.
Gotowe - zdejmujemy łopatką z patelni, tak by nie uszkodzić żółtek. Z chleba kanapkowo tostowego wycinamy „serca”. Na każdej kromeczce rozsmarowujemy zieloną pastę, a na wierzchu układamy sadzone jajko.