
Wytrawne gofry z domową tapenadą
Składniki
4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
2 garści szpinaku lub roszponki
1 opakowanie pomidorków koktajlowych
1 opakowanie gofrów (np. Dan Cake),
ok. 20 szt. czarnych oliwek bez pestek
2 łyżeczki kaparów
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości
pieprz, sól, tymianek do smaku
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie
W blenderze zmielić na gładką masę oliwki, kapary, czosnek wraz z oliwą i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Gofry posmarować tapenadą, ułożyć na nich szpinak, szynkę oraz pomidorki i przykryć kolejną warstwą gofrów. Przekroić na pół, aby tworzyły trójkąty i przekłuć długą wykałaczką.

Efektowne jajko w koszulce
Składniki:
2 jajka
pół szklanki szpinaku (np. szpinaku młodego Eisberg)
pół szklanki rukoli (np. rukoli Eisberg)
½ awokado
3 łyżki octu spirytusowego
2 litry wody
płatki chili do dekoracji
pieczywo
Dressing:
3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
sól do smaku
Wykonanie:
Na talerzu ułożyć mieszankę szpinaku i rukoli. Przygotować dressing - oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i szczyptą soli. W międzyczasie w średniej wielkości garnku zagotować wodę z octem (woda powinna stanowić ok. połowę garnka). Gotującą się na małym ogniu wodę zamieszać łyżką, aby woda zawirowała. Jajko wbite do kubeczka wlać delikatnie do garnka w wodny wir. Gotować 3-4 minuty. Białko powinno równomiernie otoczyć żółtko. Następnie delikatnie odcedzić i ułożyć na talerzu z polaną dressingiem mieszanką szpinaku i rukoli. Czynność powtórzyć z drugim jajkiem. Awokado pociąć na plasterki i ułożyć obok jajek. Całość posypać płatkami chili. Serwować z pieczywem przygotowanym w opiekaczu.

Domowa granola z mlekiem waniliowym
Składniki
3 łyżki miodu
5 łyżek płatków owsianych
2 łyżki otrębów żytnich
1 łyżka rodzynek
1 łyżka ziaren sezamu
1 łyżka jagód goji
1 łyżka suszonej żurawiny
2 łyżki płatków migdałowych
garść orzechów włoskich krojonych
mleko waniliowe
świeże owoce do dekoracji, np. maliny, borówki
Wykonanie
Miód rozgrzać na patelni. Gdy zacznie się delikatnie karmelizować, dodać pozostałe składniki. Całość dokładnie połączyć i chwilę podsmażać. Następnie mieszankę równomiernie rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wystudzić. Tak przygotowaną granolę pokruszyć, wyporcjować do miseczek i zalać mlekiem waniliowym (ciepłym lub zimnym – w zależności od preferencji). Udekorować świeżymi owocami.

Chrupiąca grzanka z awokado i pistacjowym pesto z pietruszki
Składniki
2 awokado
6 kromek pełnoziarnistego pieczywa
pęczek natki pietruszki
70 g pistacji prażonych w piecu Bakalland
100 g migdałów Bakalland
6 jajek przepiórczych
3 łyżki oliwy
pieprz i sól
sok z połowy cytryny
2 łyżki siemienia lnianego Bakalland
Wykonanie
Pietruszkę, namoczone w 4 łyżkach wrzątku siemię lniane i obrane pistacje przekładamy do naczynia blendera, dodajemy oliwę i blendujemy na pesto. Doprawiany solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki. Jajka przepiórcze gotujemy na twardo. Pieczywo wkładamy na chwilę do tostera. Przygotowane grzanki smarujemy pesto, układamy na nim awokado i w jego zagłębieniach migdały, doprawiamy jeszcze odrobiną pieprzu, jemy z jajkami.