Wegański boczniak a la śledzik [PRZEPIS]

Alicja Rokicka
Przepis na wegański boczniak a la śledzik.

Alicja Rokicka z Krakowa dzieli się swoimi doświadczeniami kulinarnymi na blogu roślinnym Wegan Nerd, jednym z najpopularniejszych i najczęściej nagradzanych w Polsce. Autorka książki: Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia.

Składniki

  • 40 dag boczniaków
  • 1/3 szklanki oleju lnianego lub rzepakowego
  • 1/4 szklanki octu
  • 1/5 szklanki gorącej wody
  • 2 twarde cebule
  • 2 małe kawałki (2x2 cm) arkusza nori
  • łyżka musztardy
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • duża szczypta pieprzu lub około 6 ziarenek
  • 1/2 łyżeczka soli

Wykonanie
Duże boczniaki pociąć na mniejsze, podłużne, dwucentymetrowe kawałki. Mniejsze przekroić na pół. Podsmażyć chwilkę na patelni na małej ilości zwykłego oleju. Cebulę posiekać w piórka.

W misce wymieszać składniki na marynatę wraz z zielem angielskim i liściem laurowym, solą i innymi przyprawami. Dodać cebulę i kawałki nori. Wymieszać. W słoiku umieścić na zmianę boczniaki i cebulkę. Pomiędzy nie włożyć ziele angielskie i liść laurowy i całość zalać marynatą. Słoik zamknąć i schować do lodówki. Boczniaki marynować 24 godziny lub dłużej.

Zobacz też: Letnie ciasta Piotra Kucharskiego. Sernik z koziego sera, bezglutenowe ciasto z czereśniami i biszkopt ze szpinakiem

Źródło: Dzień Dobry TVN

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

a
anna

U mnie już kolejny rok wpadną wegańskie dania obok tradycyjnych, dzieciaki podjęły wybór, warto dać szansę, a wegańskie potrawy wigilijne nie są skomplikowane np. 12 wegański dań wegański śledzik, wegański karp, czy wegańska ryba po grecku - prosto i smacznie

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3