Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wegański boczniak a la śledzik [PRZEPIS]

Alicja Rokicka
Przepis na wegański boczniak a la śledzik.

Alicja Rokicka z Krakowa dzieli się swoimi doświadczeniami kulinarnymi na blogu roślinnym Wegan Nerd, jednym z najpopularniejszych i najczęściej nagradzanych w Polsce. Autorka książki: Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia.

Składniki

  • 40 dag boczniaków
  • 1/3 szklanki oleju lnianego lub rzepakowego
  • 1/4 szklanki octu
  • 1/5 szklanki gorącej wody
  • 2 twarde cebule
  • 2 małe kawałki (2x2 cm) arkusza nori
  • łyżka musztardy
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • duża szczypta pieprzu lub około 6 ziarenek
  • 1/2 łyżeczka soli

Wykonanie
Duże boczniaki pociąć na mniejsze, podłużne, dwucentymetrowe kawałki. Mniejsze przekroić na pół. Podsmażyć chwilkę na patelni na małej ilości zwykłego oleju. Cebulę posiekać w piórka.

W misce wymieszać składniki na marynatę wraz z zielem angielskim i liściem laurowym, solą i innymi przyprawami. Dodać cebulę i kawałki nori. Wymieszać. W słoiku umieścić na zmianę boczniaki i cebulkę. Pomiędzy nie włożyć ziele angielskie i liść laurowy i całość zalać marynatą. Słoik zamknąć i schować do lodówki. Boczniaki marynować 24 godziny lub dłużej.

Zobacz też: Letnie ciasta Piotra Kucharskiego. Sernik z koziego sera, bezglutenowe ciasto z czereśniami i biszkopt ze szpinakiem

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska