Alicja Rokicka z Krakowa dzieli się swoimi doświadczeniami kulinarnymi na blogu roślinnym Wegan Nerd, jednym z najpopularniejszych i najczęściej nagradzanych w Polsce. Autorka książki: Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia.
Składniki
- 40 dag boczniaków
- 1/3 szklanki oleju lnianego lub rzepakowego
- 1/4 szklanki octu
- 1/5 szklanki gorącej wody
- 2 twarde cebule
- 2 małe kawałki (2x2 cm) arkusza nori
- łyżka musztardy
- 4 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- duża szczypta pieprzu lub około 6 ziarenek
- 1/2 łyżeczka soli
Wykonanie
Duże boczniaki pociąć na mniejsze, podłużne, dwucentymetrowe kawałki. Mniejsze przekroić na pół. Podsmażyć chwilkę na patelni na małej ilości zwykłego oleju. Cebulę posiekać w piórka.
W misce wymieszać składniki na marynatę wraz z zielem angielskim i liściem laurowym, solą i innymi przyprawami. Dodać cebulę i kawałki nori. Wymieszać. W słoiku umieścić na zmianę boczniaki i cebulkę. Pomiędzy nie włożyć ziele angielskie i liść laurowy i całość zalać marynatą. Słoik zamknąć i schować do lodówki. Boczniaki marynować 24 godziny lub dłużej.
Zobacz też: Letnie ciasta Piotra Kucharskiego. Sernik z koziego sera, bezglutenowe ciasto z czereśniami i biszkopt ze szpinakiem
Źródło: Dzień Dobry TVN