https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Więcej polskiej wołowiny pojedzie do Turcji

Więcej polskiej wołowiny pojedzie do Turcji
Więcej polskiej wołowiny pojedzie do Turcji pixabay.com
Rozszerzyła się lista zakładów, kóre mają prawo eksportować wołowinę na teren Turcji.

Do polskich zakładów uprawnionych do eksportu wołowiny prowadonego przez Ministerstwo Żywności, Rolnictwa i Inwentarza Żywego Republiki Turcji dołączyły 3 nowe. Władze tureckie poinformowały w piątek 22 lipca nasz krajowy Główny Inspektorat Weterynarii o wynikach kontroli przeprowadzonej między 29 czerwca a 1 lipca w polskich zakładach sektora mięsa wołowego.

Zezwolenie na eksport swoich produktów na turecki rynek uzyskały wszystkie przedsiębiorstwa, w których odbyła się inspekcja.

 

Na turecki rynek produkowane u siebie mięso wołowe może wywozić do Turcji 9 producentów. "Uzyskali oni uprawnienia eksportowe w wyniku trzech kontroli przeprowadzonych przez inspektorów tureckich na przestrzeni ostatnich jedenastu miesięcy", podaje Ministerstwo Rolnictwa  Rozwoju Wsi.

 

Jeszcze w lipcu tego roku polski Główny Inspektorat Weterynarii przekazał tureckiemu partnerowi handlowemu listę kolejnych kilkunastu podmiotów zainteresowanych sprzedażą wołowiny na jego rynek.

 

Źródło: informacja prasowa MRiRW

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska