4 z 12
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Sól to ważny składnik pieczywa, wędlin, sera żółtego,...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/fa/eb/5e1dc80f04ea7_o_large.jpg)
fot. 123rf
Wieczorem 3 kg więcej niż rano? Poznaj 10 przyczyn wahań wagi w ciągu dnia
Sól
Sól to ważny składnik pieczywa, wędlin, sera żółtego, kiszonej kapusty, konserwowanych strączków, sosu sojowego, kaparów... 2 kawałki pizzy (ok. 300 g) zapewniają aż 3-4,5 g soli, a jeśli lubisz jadać ją z keczupem lub sosem czosnkowym dodaj jeszcze gram. Sól zatrzymuje wodę w organizmie powodując obrzęki i ograniczając wydalanie moczu, dlatego następnego dnia po konsumpcji wysokosodowej żywności możesz zaobserwować wyższą masę ciała, niż dnia poprzedniego. Nie martw się, to tylko woda!