https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wielka Sobota w Krakowie. To jest ten dzień! Kosze, koszyki, koszyczki. Piękna tradycja trzyma się mocno

Ewa Wacławowicz
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Tradycyjnie w Wielką Sobotę, krakowianie wybrali się z koszyczkami do krakowskich kościołów. Wierni co rok, przynoszą do kościołów pokarm, który zostanie poświęcony, a następnie zjedzony podczas śniadania wielkonocnego w gronie najbliższych. Jest to symbol radości i świętowania dobrej nowiny jaką jest zmartwychwstanie Chrystusa.

Krakowianie święcą pokarmy

W Wielką Sobotę, która w tym roku przypada na 19 kwietnia, krakowianie tradycyjnie wybrali się całymi rodzinami, by poświęcić pokarmy na stół Wielkanocny. Licznie stawili się m.in. w kościele Bożego Ciała czy w Nowej Hucie. W większości krakowskich parafii błogosławieństwo pokarmów rozpoczęło się już o godzinie 9.00, a w zależności od kościoła potrwa nawet do 17.00. Także, kto zaspał na poranną święconkę, wciąż ma czas by poświęcić pokarmy ze swojego koszyczka.

Co powinno znaleźć się w koszyczku wielkanocnym?

Według tradycji w koszyczku wielkanocnym powinny znaleźć się chleb, jajka, sól, wędlina, ser, chrzan, babka i baranek. Każdy z elementów ma swoje znaczenie, które jest niezwykle istotne dla wiernych.

  • Chleb - ciało Chrystusa, podtrzymanie codziennego życia

  • Jajka - odradzające się życie, zmartwychwstanie Jezusa

  • Sól - oczyszczenie, ochrona przed zepsuciem

  • Wędlina - dobrobyt, zdrowie, płodność, ofiara z baranka

  • Ser - hojność natury, dobrobyt, zdrowie, łagodność, pokojowe intencje

  • Chrzan - siła fizyczna, krzepa

  • Babka - dostatek, wysokie zdolności gospodyni

  • Baranek - zmartwychwstanie, zwycięstwo życia nad śmiercią

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska