Krakowianie święcą pokarmy
W Wielką Sobotę, która w tym roku przypada na 19 kwietnia, krakowianie tradycyjnie wybrali się całymi rodzinami, by poświęcić pokarmy na stół Wielkanocny. Licznie stawili się m.in. w kościele Bożego Ciała czy w Nowej Hucie. W większości krakowskich parafii błogosławieństwo pokarmów rozpoczęło się już o godzinie 9.00, a w zależności od kościoła potrwa nawet do 17.00. Także, kto zaspał na poranną święconkę, wciąż ma czas by poświęcić pokarmy ze swojego koszyczka.
Co powinno znaleźć się w koszyczku wielkanocnym?
Według tradycji w koszyczku wielkanocnym powinny znaleźć się chleb, jajka, sól, wędlina, ser, chrzan, babka i baranek. Każdy z elementów ma swoje znaczenie, które jest niezwykle istotne dla wiernych.
Chleb - ciało Chrystusa, podtrzymanie codziennego życia
Jajka - odradzające się życie, zmartwychwstanie Jezusa
Sól - oczyszczenie, ochrona przed zepsuciem
Wędlina - dobrobyt, zdrowie, płodność, ofiara z baranka
Ser - hojność natury, dobrobyt, zdrowie, łagodność, pokojowe intencje
Chrzan - siła fizyczna, krzepa
Babka - dostatek, wysokie zdolności gospodyni
Baranek - zmartwychwstanie, zwycięstwo życia nad śmiercią