https://gazetakrakowska.pl
reklama
II tura wyborów - pasek artykułowy

Góralska wielkanocna kosołka w Białym Dunajcu. Jedyny taki konkurs na świecie. "Coraz więcej osób przychodzi ubranych po góralsku"

XXVIII konkurs na Wielkanocno Kosołecke w Białym Dunajcu
XXVIII konkurs na Wielkanocno Kosołecke w Białym Dunajcu Marcin Szkodzinski
Baranki z masła, oscypki, kiełbaska, jajka, babka, sól, chrzan, a wszystko w tradycyjnym koszyczku wyścielonym serwetą w góralskie hafty. Do tego obowiązkowe tradycyjne góralskie stroje. Tak wyglądała Wielka Sobota w Białym Dunajcu w pow. tatrzańskim, gdzie po raz 28. odbył się Konkurs „Wielkanocno kosołecka”.

Wielka Sobota dla katolików to wyjątkowy czas przygotowania się na zmartwychwstanie Jezusa. Tego dnia święcimy pokarmy, które następnie spożyjemy w czasie uroczystego śniadania w niedzielę zmartwychwstania pańskiego. Dla górali to czas - tak zresztą jak i całe Triduum Paschalne - przepełniony zwyczajami kultywowanymi z dawnych lat.

Jednym z nich jest przygotowanie tradycyjnej wielkanocnej kosołki, czyli koszyczka z pokarmami do święcenia. W Białym Dunajcu tradycja ta jest mocno podtrzymywana. Już po raz 28. przy miejscowym kościele odbył się konkurs na „Wielkanocno kosołecke”.

W konkursie – jak niemal co roku – wzięło udział kilkadziesiąt dzieci. Warunkiem uczestnictwa była nie tylko tradycyjna kosołka, ale i tradycyjny góralski stój.

- Nasz konkurs jest najstarszy na całym Podhalu. Z roku na rok mamy coraz więcej dzieci. Przychodzą one pięknie ubrane po góralsku, a wraz z nimi ich rodzice – mówi Bogumiła Kułach, dyrektor Gminnej Biblioteki Publicznej w Białym Dunajcu, organizator konkursu. Dodaje, że dzięki temu konkursowi młode pokolenie uczy się dawnej tradycji. - Cieszy nas to, że z roku na rok coraz więcej rodziców, czy dziadków przychodzi tutaj ubranych po góralsku. To jest pokazanie naszej tożsamości, z czego jesteśmy bardzo dumni.

Co powinno być w tradycyjnej kosołce?

Dawniej do kosołki górale wkładali chleb, kiełbasę, chrzan, jajko, sól, baranki z masła, redykołki, owies, moskol, oraz tzw. wykrowki ziemniaków. Więcej produktów nie było, wtedy na Podhalu panowała bowiem bieda. Teraz w białodnajeckim konkursie organizatorzy starają się zachęcać dzieci do tworzenia właśnie tradycyjnych kosołek. Choć obecnie już tradycją stało się umieszczanie w koszyczkach oscypków. Jurorzy w konkursie zwracali uwagę, by w koszyczkach nie było czekoladowych baranków, czy dekoracji ze sztucznego tworzywa.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Muzotok - Arek Jakubik - Social Media Disco x 5 Deresza

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓

Białodunajeckie konkurs stał się znaną atrakcją turystyczną. Na święcenie pokarmów z góralami przyjeżdżają specjalnie turyści, którzy postanowili spędzić święta na Podhalu.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Nadchodzi czas Odkrywców Beskidu Wyspowego

Nadchodzi czas Odkrywców Beskidu Wyspowego

Kraków wymienia tabor autobusowy. Przyjadą kolejne elektryki, za ponad 20 mln zł

Kraków wymienia tabor autobusowy. Przyjadą kolejne elektryki, za ponad 20 mln zł

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska