9 z 12
Violetta Grzelka, autorka bloga Mamucie przysmaki nie...

Violetta Grzelka, autorka bloga Mamucie przysmaki nie wyobraża sobie świąt bez pysznej paschy.

Składniki
400 g dobry sera białego tłustego
2 żółtka
150 g cukru drobnoziarnistego
100 g śmietanki kremowej 30-36 proc.
100 g masła
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g namoczonych i odciśniętych rodzynek
50 g  obranych i posiekanych migdałów.
otarta skórka z 1/2 cytryny
1/2 torebki cukru waniliowego
bakalie do ozdoby np. płatki migdałów, morele suszone pokrojone w cienkie paseczki, rodzynki, skórka pomarańczowa.

Wykonanie
Przygotować duży kawałek gazy oraz specjalne dziurkowane naczynie, może to być czysta doniczka z dziurkami.
Twaróg rozdrobnić widelcem i zblendować na dość gładką masę.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i pulchną masę, dodać śmietankę kremową i stale mieszając ogrzewać w misce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą. Temperatura masy powinna mieć ok. 80 stopni. Mieszać aż zrobi się trochę gęstsza i przypomina w konsystencji miód.
Do masy dodać twaróg, masło i dokładnie wymieszać z użyciem blendera lub miksera. Następnie dodać wszystkie bakalie, otartą skórkę z cytryny i ponownie wymieszać, ale tylko łyżką.
Dno i ścianki dziurkowanego naczynia wyłożyć gazą złożoną 2-3-krotnie. Do tak przygotowanego naczynia przełożyć masę serową, wstawić do większego naczynia, do którego będzie odciekać serwatka i umieść w lodówce na kilka - kilkanaście godzin, zależnie od konsystencji sera.
Po odsączeniu serwatki wyjąć paschę ostrożnie z formy, odwinąć z gazy i odwracając przełożyć na talerz lub paterę. Udekorować przed podaniem przygotowanymi dodatkami.

10 z 12
Idealna propozycja na wielkanocne śniadanie. Doskonale...

Idealna propozycja na wielkanocne śniadanie. Doskonale wygląda i smakuje. Danie poleca Katarzyna Jaworek, autorka bloga Tradycyjna Kuchnia Kasi.

Składniki na koszyczek
1 szklanka mąki
50 g masła
3 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
białko do posmarowania

Dodatkowo
1 duże jajko
5 różyczek brokuła
2 plastry bekonu
szczypta ziół prowansalskich
szczypta soli
szczypta pieprzu

Wykonanie
Koszyczek: mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z masłem. Dodać żółtka, sól, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3mm. Miseczkę żaroodporną o średnicy około 10 cm odwrócić do góry dnem. Na miseczkę Wyłożyć ciasto. Brzegi odciąć nożem. Ciasto na miseczce wysmarować białkiem. Pozostałe ciasto znów zagnieść i rozwałkować. Pokroić na cienkie pasy. Pasami ciasta oblepić dookoła ciasto na miseczce, lekko docisnąć. Miseczkę z ciastem przełożyć na blaszkę. Resztę ciasta znów zagnieść i uformować wałeczek o długości około 15 cm. Wałeczek uformować w kształt litery C i ułożyć na blaszce. Wszystkie elementy koszyczka piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzony koszyczek bardzo delikatnie zdjąć z miseczki.
Brokuła ugotować al dente w osolonej wodzie. Bekon pokroić w kostkę. Na dno upieczonego koszyczka położyć różyczki brokuła oraz pokrojony bekon. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na środek koszyczka wbić jajko. Koszyczek ułożyć na blaszce i zapiekać około 15 minut w temperaturze 180 stopni (białko powinno być ścięte, a żółtko jeszcze płynne). Do koszyczka z zapieczonym jajkiem wbić wałeczek, tak by przypominał rączkę koszyczka.

11 z 12
Agnieszka Delkowska, autorka popularnego bloga Lady Kitchen,...

Agnieszka Delkowska, autorka popularnego bloga Lady Kitchen, poleca pyszną pastę jajeczną. W sam raz na wielkanocne śniadanie.

Składniki
400 g białego sera półtłustego
7 jajek ugotowanych na twardo
dwa pęczki szczypiorku
2 pęczki rzodkiewki
1/2 pęczka koperku
pęczek cebulki dymki (razem z białą częścią)
1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
2 łyżki majonezu
4 łyżki startego na drobnych oczkach sera żółtego
sól, pieprz

Wykonanie
Ser rozgnieść widelcem. Do rozgniecionego sera dodać drobno pokrojone rzodkiewki, szczypiorek, koperek i dymkę razem z cebulkami. Jajka zetrzeć w całości na grubych oczkach tarki i dodać do sera. Dołożyć ser żółty, śmietanę i majonez. Doprawić solą i sporą ilością pieprzu. Jeśli jest „za suche”, dodać śmietanę.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Hulajnogi elektryczne wróciły do Zakopanego. Problem parkowania również

Hulajnogi elektryczne wróciły do Zakopanego. Problem parkowania również

Podczas spaceru po odradzającym się uzdrowisku Żegiestów zebrali trzy worki śmieci

Podczas spaceru po odradzającym się uzdrowisku Żegiestów zebrali trzy worki śmieci

Polecamy

Pierwszym odcinkiem S1 od węzła Oświęcim do Dankowic kierowcy pojadą za trzy miesiące

Pierwszym odcinkiem S1 od węzła Oświęcim do Dankowic kierowcy pojadą za trzy miesiące

Podczas spaceru po odradzającym się uzdrowisku Żegiestów zebrali trzy worki śmieci

Podczas spaceru po odradzającym się uzdrowisku Żegiestów zebrali trzy worki śmieci

Park Zdrojowy w Krynicy-Zdroju zyska nowy blask. Prawie 10 mln na modernizację

Park Zdrojowy w Krynicy-Zdroju zyska nowy blask. Prawie 10 mln na modernizację