
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Białce proponują domową szynke peklowaną.
Składniki na zalewę
2 szklanki wody
5 dag soli
1/2 dag saletry
1/2 dag cukru
ziele angielskie
liść laurowy
goździki
kolendra i rozmaryn do smaku
Wykonanie
Wodę zagotować z przyprawami i wystudzić, dodać sól, cukier i saletrę,wystudzić. Szynkę osznurować. Czas peklowania zależy od wielkości kawałków i temperatury przechowywania. Przeciętnie balerony, polędwice i boczki pekluje się 7-10 dni, szynki i łopatki 2-3 tygodnie w zależności od wielkości. Mięso trzymać w zalewie
obracając dwa razy dziennie. Upiec lub uwędzić.

Polecamy tanią i szybką babkę gospodyniom, które mają mało czasu na świąteczne przygotowania, a cenią sobie domowe wypieki – mówią panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej.
Składniki
5 jajek
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki kartoflanej
½ szklanki maki pszennej
1 cukier wanilinowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
otarta skórka z cytryny (dla smakoszy)
szczypta soli
lukier lub czekolada do polania
Wykonanie
Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym ubić mikserem do białości. Przesiane mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z ubitymi jajkami. Powoli wlewać roztopioną (nie gorącą) margarynę i delikatnie miesząc mikserem na końcu dodać skórkę z cytryny. Piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut. Babkę udekorować według uznania.

To sernik idealny. Autorką przepisu jest Sylwia Ładyga z Brzegów, uczestniczka show Master Chef. Właśnie tym sernikiem zachwycała się Magda Gessler.
Składniki
1 kg sera białego tłustego trzykrotnie zmielonego
100 g masła min. 82%
200 g drobnego cukru
6 wiejskich jaj
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
laska wanilii
Wykonanie
Rozgrzać piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem.
Natłuścić tortownicę (23 cm) i obsypać mąkę ziemniaczaną.
Masło utrzeć drewnianą łyżką z połową szklanki cukru, a następnie do gładkiej kremowej masy dodawać po jednym żółtku – ucierać cały czas.
Do masy wsypać mąkę ziemniaczaną i ziarenka wanilii – wymieszać.
Białka ubić na sztywno, a następnie do ubitych dodać resztę cukru i dokładnie wymieszać.
D masy z żółtkami dodawać łyżka po łyżce twaróg i wymieszać na gładką masę – robić to również drewnianą łyżką.
Kiedy masa będzie gładka, dodać ubite białka i delikatnie ale dokładnie wymieszać.
Wylać na blachę i włożyć do nagrzanego piekarnika – piec ok. 50 minut w 170 stopniach, a następnie zmiejszyć do 150 stopni ( bez termoobiegu ) i dopiec jeszcze ok. 15 minut.
Zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Posypać cukrem pudrem.
UWAGA!
Nie „ułatwiamy” sobie zadania używając miksera – jego użycie sprawi, że sernik napowietrzy się, wyżej wyrośnie, potem opadnie, a do tego nie będzie miał idealnie kremowej konsystencji.

Przepis na wielkanocną babę gotowaną poleca Janina Czaja z Krakowa
Składniki
6 jajek
kostka margaryny
szklanka cukru
szklanka maki pszennej
szklanka mąki ziemniaczanej
małe opakowanie proszku do pieczenia
sok z cytryny
Wykonanie
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając żółtka. Ubić pianę z białek i połączyć z utartą masą ,dodać proszek, mąkę i wymieszać. Na koniec dodać sok z cytryny.
Wlać do formy do gotowania babki, wstawić do wody i gotować godzinę na małym ogniu.