5 z 12
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Białce proponują domową...

Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Białce proponują domową szynke peklowaną.

Składniki na zalewę
2 szklanki wody
5 dag soli
1/2 dag saletry
1/2 dag cukru
ziele angielskie
liść laurowy
goździki
kolendra i rozmaryn do smaku

Wykonanie
Wodę zagotować z przyprawami i wystudzić, dodać sól, cukier i saletrę,wystudzić. Szynkę osznurować. Czas peklowania zależy od wielkości kawałków i temperatury przechowywania. Przeciętnie balerony, polędwice i boczki pekluje się 7-10 dni, szynki i łopatki 2-3 tygodnie w zależności od wielkości. Mięso trzymać w zalewie
obracając dwa razy dziennie. Upiec lub uwędzić.

6 z 12
Polecamy tanią i szybką babkę gospodyniom, które mają mało...

Polecamy tanią i szybką babkę gospodyniom, które mają mało czasu na świąteczne przygotowania, a cenią sobie domowe wypieki – mówią panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej.

Składniki
5 jajek
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki kartoflanej
½ szklanki maki pszennej
1 cukier wanilinowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
otarta skórka z cytryny (dla smakoszy)
szczypta soli
lukier lub czekolada do polania

Wykonanie
Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym ubić mikserem do białości. Przesiane mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z ubitymi jajkami. Powoli wlewać roztopioną (nie gorącą) margarynę i delikatnie miesząc mikserem na końcu dodać skórkę z cytryny. Piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut. Babkę udekorować według uznania.

7 z 12
To sernik idealny. Autorką przepisu jest Sylwia Ładyga z...

To sernik idealny. Autorką przepisu jest Sylwia Ładyga z Brzegów, uczestniczka show Master Chef. Właśnie tym sernikiem zachwycała się Magda Gessler.

Składniki
1 kg sera białego tłustego trzykrotnie zmielonego
100 g masła min. 82%
200 g drobnego cukru
6 wiejskich jaj
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
laska wanilii

Wykonanie
Rozgrzać piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem.
Natłuścić tortownicę (23 cm) i obsypać mąkę ziemniaczaną.
Masło utrzeć drewnianą łyżką z połową szklanki cukru, a następnie do gładkiej kremowej masy dodawać po jednym żółtku – ucierać cały czas.
Do masy wsypać mąkę ziemniaczaną i ziarenka wanilii – wymieszać.
Białka ubić na sztywno, a następnie do ubitych dodać resztę cukru i dokładnie wymieszać.
D masy z żółtkami dodawać łyżka po łyżce twaróg i wymieszać na gładką masę – robić to również drewnianą łyżką.
Kiedy masa będzie gładka, dodać ubite białka i delikatnie ale dokładnie wymieszać.

Wylać na blachę i włożyć do nagrzanego piekarnika – piec ok. 50 minut w 170 stopniach, a następnie zmiejszyć do 150 stopni ( bez termoobiegu ) i dopiec jeszcze ok. 15 minut.
Zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Posypać cukrem pudrem.

UWAGA!
Nie „ułatwiamy” sobie zadania używając miksera – jego użycie sprawi, że sernik napowietrzy się, wyżej wyrośnie, potem opadnie, a do tego nie będzie miał idealnie kremowej konsystencji.

8 z 12
Przepis na wielkanocną babę gotowaną poleca Janina Czaja z...

Przepis na wielkanocną babę gotowaną poleca Janina Czaja z Krakowa

Składniki
6 jajek 
kostka margaryny 
szklanka cukru 
szklanka maki pszennej
szklanka mąki ziemniaczanej 
małe opakowanie proszku do pieczenia 
sok z cytryny

Wykonanie
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając żółtka. Ubić pianę z białek i połączyć z utartą masą ,dodać proszek, mąkę i wymieszać. Na koniec dodać sok z cytryny.
Wlać do formy do gotowania babki, wstawić do wody i gotować godzinę na małym ogniu.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Mieszkańcy krakowskiego bloku mają dość. Najpierw woda w piwnicach, a teraz to...

Mieszkańcy krakowskiego bloku mają dość. Najpierw woda w piwnicach, a teraz to...

Stulatka spod Krakowa świętowała urodziny. Na uroczystość przybyło ponad sto gości

Stulatka spod Krakowa świętowała urodziny. Na uroczystość przybyło ponad sto gości

Czarny poniedziałek w komunikacji miejskiej w Krakowie. Wypadek za wypadkiem!

Czarny poniedziałek w komunikacji miejskiej w Krakowie. Wypadek za wypadkiem!

Zobacz również

Hulajnogi elektryczne wróciły do Zakopanego. Problem parkowania również

Hulajnogi elektryczne wróciły do Zakopanego. Problem parkowania również

Pierwszym odcinkiem S1 od węzła Oświęcim do Dankowic kierowcy pojadą za trzy miesiące

Pierwszym odcinkiem S1 od węzła Oświęcim do Dankowic kierowcy pojadą za trzy miesiące