1 z 12
Przewijaj galerię w dół
Wielkanoc 2024. TOP 10 przepisów małopolskich gospodyń na święta wielkanocne [PRZEPISY]
2 z 12
Chrzan jest  obowiązkowy do jajka, ale i do mięsiwa też. Nie...

Chrzan jest obowiązkowy do jajka, ale i do mięsiwa też. Nie uznaję gotowych wyrobów ze słoiczka, więc co roku w Wielki Piątek zabieram się do przygotowywania chrzanu – mówi Maria Mleczko z Niegowici.

Składniki
10 dag utartego chrzanu
2 jajka na twardo
¼ szklanki kwaśniej śmietany
sok z cytryny
sól

Wykonanie
Chrzan zetrzeć na tarce i skropić cytryną, żeby nie ściemniał. Wymieszać, dodać śmietanę i sól do smaku. Odstawić do„przegryzienia się”.

3 z 12
Dzionie to tradycyjne danie wielkanocne z okolic Głogoczowa....

Dzionie to tradycyjne danie wielkanocne z okolic Głogoczowa. Przepis polecają Panie ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich z Głogoczowa.

Składniki
litr maślanki naturalnej
30dag kiełbasy wiejskiej
30 dag szynki
30 dag boczku gotowanego
6-8 ugotowanych jaj
3-4 laski chrzanu

Wykonanie
Maślankę przelać do naczynia około trzylitrowego i wetrzeć do niej chrzan. Pozostawić na noc. Kiełbasę wiejską, szynkę, boczek i jajka pokroić w kostkę. Wsypać do maślanki z chrzanem i danie gotowe!

4 z 12
Nie wyobrażam sobie świąt bez własnych wyrobów. Biała...
fot. Ulla Pałka

Nie wyobrażam sobie świąt bez własnych wyrobów. Biała kiełbasa jest jednym z nich. Uwaga–znika w oczach! - mówi Ulla Pałka, autorka bloga Kuchnia na wzgórzu.

Składniki
2 kg mięsa wieprzowego (np. karkówki)
kg chudego boczku
3 łyżki soli
2 łyżeczki pieprzu
3 czubate łyżeczki majeranku
5 ząbków czosnku
2szklanki letniej wody
oczyszczone cienkie jelita wieprzowe

Wykonanie
Mięso i boczek pokroić w kostkę, zmielić na grubych oczkach. 2/3 mięsa zmielonego zmielić jeszcze raz w maszynce na mniejszych oczkach, wymieszać. Do mięsa dodać przyprawy, wymieszać. Dolewając 2 szklanki letniej wody, mieszać i wygniatać mięso przez 15 minut. Jelita wypłukać w ciepłej wodzie mieszając, aby oczyścić je z soli, potem zostawić je na 10 minut w ciepłej wodzie. Naciągnąć je na lejek do wędlin założony do maszynki do mięsa i nadziewać powoli mięsem formując kiełbaski, zwijając co chwilę – w zależności, czy chcemy większe czy mniejsze kiełbaski. W dużym garnku ugotować wodę, wrzucać kiełbaski i gotować maksymalnie 10 minut.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Schronisko na Kondratowej "miarą upadku i znakiem końca tradycji budowania z drewna"?

Schronisko na Kondratowej "miarą upadku i znakiem końca tradycji budowania z drewna"?

To nie żart. Tramwaje zaczęły jeździć po wąskich ulicach Kazimierza

To nie żart. Tramwaje zaczęły jeździć po wąskich ulicach Kazimierza

Reklamowy chaos przy Zakopiance dobiega końca? Gmina Nowy Targ daje przykład

Reklamowy chaos przy Zakopiance dobiega końca? Gmina Nowy Targ daje przykład

Zobacz również

Prezydent Krakowa w kościele w Tyńcu. Są dodatkowe fundusze na renowację zabytku

Prezydent Krakowa w kościele w Tyńcu. Są dodatkowe fundusze na renowację zabytku

Szturm policji na dwóch uzbrojonych przestępców w Krakowie. Jest nagranie!

Szturm policji na dwóch uzbrojonych przestępców w Krakowie. Jest nagranie!