![Wielkanoc 2024. TOP 10 przepisów małopolskich gospodyń na święta wielkanocne [PRZEPISY]](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/bd/8b/5aba3666633f8_o_large.jpg)

Chrzan jest obowiązkowy do jajka, ale i do mięsiwa też. Nie uznaję gotowych wyrobów ze słoiczka, więc co roku w Wielki Piątek zabieram się do przygotowywania chrzanu – mówi Maria Mleczko z Niegowici.
Składniki
10 dag utartego chrzanu
2 jajka na twardo
¼ szklanki kwaśniej śmietany
sok z cytryny
sól
Wykonanie
Chrzan zetrzeć na tarce i skropić cytryną, żeby nie ściemniał. Wymieszać, dodać śmietanę i sól do smaku. Odstawić do„przegryzienia się”.

Dzionie to tradycyjne danie wielkanocne z okolic Głogoczowa. Przepis polecają Panie ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich z Głogoczowa.
Składniki
litr maślanki naturalnej
30dag kiełbasy wiejskiej
30 dag szynki
30 dag boczku gotowanego
6-8 ugotowanych jaj
3-4 laski chrzanu
Wykonanie
Maślankę przelać do naczynia około trzylitrowego i wetrzeć do niej chrzan. Pozostawić na noc. Kiełbasę wiejską, szynkę, boczek i jajka pokroić w kostkę. Wsypać do maślanki z chrzanem i danie gotowe!

Nie wyobrażam sobie świąt bez własnych wyrobów. Biała kiełbasa jest jednym z nich. Uwaga–znika w oczach! - mówi Ulla Pałka, autorka bloga Kuchnia na wzgórzu.
Składniki
2 kg mięsa wieprzowego (np. karkówki)
kg chudego boczku
3 łyżki soli
2 łyżeczki pieprzu
3 czubate łyżeczki majeranku
5 ząbków czosnku
2szklanki letniej wody
oczyszczone cienkie jelita wieprzowe
Wykonanie
Mięso i boczek pokroić w kostkę, zmielić na grubych oczkach. 2/3 mięsa zmielonego zmielić jeszcze raz w maszynce na mniejszych oczkach, wymieszać. Do mięsa dodać przyprawy, wymieszać. Dolewając 2 szklanki letniej wody, mieszać i wygniatać mięso przez 15 minut. Jelita wypłukać w ciepłej wodzie mieszając, aby oczyścić je z soli, potem zostawić je na 10 minut w ciepłej wodzie. Naciągnąć je na lejek do wędlin założony do maszynki do mięsa i nadziewać powoli mięsem formując kiełbaski, zwijając co chwilę – w zależności, czy chcemy większe czy mniejsze kiełbaski. W dużym garnku ugotować wodę, wrzucać kiełbaski i gotować maksymalnie 10 minut.