1 z 4
Przewijaj galerię w dół

fot. Fot. Canva Vladimir_Mironov
Karpia na wigilijnym stole rozpowszechnił Hilary Minc. Zadekretował, aby masowo zakładać stawy hodowlane i zarybiać je karpiami – w 1947 r. niemal wszędzie można było natknąć się na hasło: „Karp na każdym wigilijnym stole w Polsce”. I tak pozostał na nim do dziś. Co można przygotować z karpia? Zobaczcie przepisy!
2 z 4

fot. Fot. Andrzej Banaś
Karp zatorski w 2011 r. został wpisany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na Listę Produktów Tradycyjnych, a nazwa „karp zatorski” – zarejestrowana w Unii Europejskiej jako Chroniona Nazwa Pochodzenia.
3 z 4

fot. Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe
Minister przemysłu i handlu Hilary Minc zadekretował,aby masowo zakładać stawy hodowlane i zarybiać je karpiami.