Kobieta do tej pory również myła truskawki pod bieżącą wodą. Jak się okazuje truskawki warto jednak opłukać w roztworze z solą lub z sodą oczyszczoną, a dopiero później zjeść.
Internautka wybrała tę pierwszą metodę i w ciepłej wodzie, w której rozpuściła sól moczyła owoce, oto jaki widok ukazał się jej po 30 minutach:
![Włożyła truskawki do słonej wody. Wyszły z nich... białe larwy [ZDJĘCIA]](https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/a7/5e/5ec694aecc314_p.jpg?1590176679)
Te małe, białe robaki wykluły się najprawdopodobniej z jaj złożonych w dojrzewających owocach przez muszki owocówki. Owady te szczególnie upodobały sobie truskawki, jagody i maliny.
Co ważne, samo zjedzenie takiej larwy nie jest niczym szkodliwym. Jednak zawsze warto porządnie umyć owoc, zanim zabierzemy się za jego konsumpcję.
Przepisy z truskawkami. TOP 15 sprawdzonych deserów z truska...

Wideo