
W zakupach ważne jest planowanie, by nie kupić za dużo żywności, której nie jesteśmy w stanie np. zamrozić czy na bieżąco zjeść, by się nie zepsuła. Marnowanie jedzenia przyniesie odwrotny efekt do zamiaru oszczędzania.

Przechowywanie żywności to kolejna ważna sprawa, która naszym zapasom pozwoli przetrwać bez uszczerbku. Tu kilka podpowiedzi: Jak przechowywać nowalijki?

Przechowywanie w lodówce: warzywa i owoce wymagają nieco wyższych temperatur (od +9°C do +10°C), zaś jaja wymagają jedynie niewielkiego schłodzenia, możemy je zatem umieszczać w pojemniku na drzwiach lodówki (od +10°C do +15°C).

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej: Grupy produktów, co do których producent nie określił specjalnych wymagań przechowywania, umieszczamy poza lodówką (m.in. produkty zbożowo-mączne, w tym pieczywo, oliwę z oliwek, oleje, niektóre koncentraty, napoje). Należy jednak pamiętać, że produkty te, mimo że nie wymagają stosowania obniżonych temperatur, to powinny być przechowywane w chłodnym (optymalnie +18°C), suchym i ciemnym miejscu.