Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wyjątkowe ciasta na Wielkanoc: czekoladowa pascha, mazurek orzechowy i tort miodowy z kremem [PRZEPISY]

mad
Macie ochotę na wyjątkowe ciasta na Wielkanoc? Zobaczcie nasze propozycje. Na zdjęciu czekoladowa pascha.
Macie ochotę na wyjątkowe ciasta na Wielkanoc? Zobaczcie nasze propozycje. Na zdjęciu czekoladowa pascha.
Przepisy na wyjątkowe ciasta na Wielkanoc 2024. Co powiecie na czekoladową paschę, orzechowego mazurka lub tort miodowy? Wszystkie łatwe w przygotowaniu, efektowne i wyjątkowe. Zobaczcie przepisy.

Czekoladowa pascha na Wielkanoc [PRZEPIS]

Czekoladowa pascha na Wielkanoc.
Czekoladowa pascha na Wielkanoc.

Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania: 12 godzin
Liczba porcji: 12

Składniki:
Masa serowa:

  • 800 g dobrego, gęstego twarogu sernikowego (bez zagęszczaczy)
  • 4/5 kostki do pieczenia Kasia (200 g)
  • 5 ugotowanych na twardo żółtek jajek (rozmiar L)
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 100 g złotych rodzynek
  • 100 g suszonych moreli
  • 100 g białej czekolady

Wierzch:

  • 1 polewa z białej czekolady

Sposób przygotowania:
1. Kasię roztop w rondelku razem z czekoladą, dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
2. Masę przelej do miski, dodaj cukier puder, przetarte przez sito żółtka jaj i ser, wymieszaj wszystko mikserem.
3. Białą czekoladę zetrzyj na tarce, morele pokrój w kostkę. Czekoladę i bakalie dodaj do masy i wymieszaj.
4. Miskę wyłóż podwójnie złożoną gazą i włóż do niej przygotowaną masę. Odstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Polewę rozpuść w kąpieli wodnej, wylej na papier do pieczenia i odłóż do lodówki.
5. Paschę ułóż na paterze, wyjmij z misy, usuń gazę. Stwardniałą polewę połam na kawałki i udekoruj nimi paschę. Kawałki polewy możesz przykleić do paschy smarując je odrobiną rozpuszczonej polewy.

Mazurek orzechowy na Wielkanoc [PRZEPIS]

Mazurek orzechowy na Wielkanoc.
Mazurek orzechowy na Wielkanoc.

Czym byłyby święta bez naszego polskiego mazurka? To ciasto bardzo proste do przygotowania i wyjątkowo smaczne! Pamiętaj, by zadbać o odpowiednie składniki i dekorację.

Składniki:
Ciasto:

  • 1/2 szklanki cukru (125 g)
  • 1 szklanka mąki (170 g)
  • 1,5 szklanki zmielonych orzechów (180 g)
  • 1 kostka do pieczenia Kasia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Masa: 

  • 3/5 kostki Kasia (150 g)
  • 3/4 szklanki cukru pudru (150 g)
  • 3/4 szklanki mleka w proszku (75 g)
  • 2 łyżki wody
  • migdały oraz wiśnie kandyzowane do dekoracji

Sposób przygotowania:
Ciasto:

Do miski wrzuć wszystkie składniki i wymieszaj je za pomocą miksera.
Na posypaną mąką stolnicę wyłóż ciasto i szybko je wyrób. Zawiń w folię i pozostaw w lodówce na 30 minut.
Schłodzone ciasto lekko rozwałkuj i przełóż do prostokątnej blachy o wymiarach 22 x 27 cm.
Ciasto nakłuj widelcem i piecz przez ok. 20 minut w temp. 180°C.
Masa:
Rozpuść kostkę Kasia w rondelku, dodaj cukier puder, wodę i mleko w proszku.
Mieszaj do momentu połączenia się składników. Masa powinna być gęsta i gładka.
Jeszcze ciepłą masę wyłóż na upieczone ciasto i równomiernie ją rozprowadź po całej powierzchni. Pozostaw na chwilę do zastygnięcia.
Udekoruj mazurka orzechami oraz suszonymi i kandyzowanymi owocami.

Tort miodowy z kremem [PRZEPIS]

Tort miodowy z kremem.
Tort miodowy z kremem.

Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 1 godzina + czas oczekiwania: 4-5 godzin
Liczba porcji: 12

Składniki:
Biszkopt miodowy:

  • 500 g mąki
  • 60 g kostki do pieczenia Kasia
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 100 g miodu
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 10 g sody oczyszczonej

Krem:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)
  • 3 żółtka jajka (rozmiar M)
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (10 g)
  • 600 ml mleka
  • 1 kostka do pieczenia Kasia (250 g)
  • 150 g cukru pudru

Poncz:

  • 20 ml mleka
  • 1.5 łyżki rumu

Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Kasię, cukier puder i miód gotuj w kąpieli wodnej, aż masa zgęstnieje. Odstaw do lekkiego przestygnięcia. Po kilku minutach dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.
Dodaj śmietanę i wyrób ciasto. Przykryj i pozostaw do odpoczęcia na 30 minut.
Następnie podziel ciasto na 5 równych części i każdą z nich rozwałkuj na okrąg o średnicy 23 cm i grubości 2 mm. Każde kółko ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuj widelcem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 8-10 minut, aż ciasto będzie złote.
Krem:
Wymieszaj żółtka z 1/3 mleka i proszkiem budyniowym.
Resztę mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj masę żółtkową i cały czas mieszając doprowadź krem do wrzenia, masa powinna zgęstnieć.
Do masy dodaj połowę kostki do pieczenia Kasia i dokładnie wymieszaj. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Pozostałą Kasię ubij, dodaj krem waniliowy i ponownie ubij wszystko na puszysty krem.
Upieczone krążki biszkoptu nasącz ponczem i posmaruj kremem waniliowym. Przykryj kolejną warstwą biszkoptu. Z każdą warstwą postępuj tak samo.
Jeśli zostało trochę kremu, posmaruj nim boki tortu. Pozostaw w lodówce na co najmniej 4-5 godzin.
Posyp cukrem pudrem, udekoruj drażetkami lub innymi ozdobami.

Zobacz też przepisy na inne wielkanocne ciasta:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska