Czekoladowa pascha na Wielkanoc [PRZEPIS]

Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania: 12 godzin
Liczba porcji: 12
Składniki:
Masa serowa:
- 800 g dobrego, gęstego twarogu sernikowego (bez zagęszczaczy)
- 4/5 kostki do pieczenia Kasia (200 g)
- 5 ugotowanych na twardo żółtek jajek (rozmiar L)
- 200 g cukru pudru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka kakao
- 100 g złotych rodzynek
- 100 g suszonych moreli
- 100 g białej czekolady
Wierzch:
- 1 polewa z białej czekolady
Sposób przygotowania:
1. Kasię roztop w rondelku razem z czekoladą, dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
2. Masę przelej do miski, dodaj cukier puder, przetarte przez sito żółtka jaj i ser, wymieszaj wszystko mikserem.
3. Białą czekoladę zetrzyj na tarce, morele pokrój w kostkę. Czekoladę i bakalie dodaj do masy i wymieszaj.
4. Miskę wyłóż podwójnie złożoną gazą i włóż do niej przygotowaną masę. Odstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Polewę rozpuść w kąpieli wodnej, wylej na papier do pieczenia i odłóż do lodówki.
5. Paschę ułóż na paterze, wyjmij z misy, usuń gazę. Stwardniałą polewę połam na kawałki i udekoruj nimi paschę. Kawałki polewy możesz przykleić do paschy smarując je odrobiną rozpuszczonej polewy.
Mazurek orzechowy na Wielkanoc [PRZEPIS]

Czym byłyby święta bez naszego polskiego mazurka? To ciasto bardzo proste do przygotowania i wyjątkowo smaczne! Pamiętaj, by zadbać o odpowiednie składniki i dekorację.
Składniki:
Ciasto:
- 1/2 szklanki cukru (125 g)
- 1 szklanka mąki (170 g)
- 1,5 szklanki zmielonych orzechów (180 g)
- 1 kostka do pieczenia Kasia
- 1 jajko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Masa:
- 3/5 kostki Kasia (150 g)
- 3/4 szklanki cukru pudru (150 g)
- 3/4 szklanki mleka w proszku (75 g)
- 2 łyżki wody
- migdały oraz wiśnie kandyzowane do dekoracji
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Do miski wrzuć wszystkie składniki i wymieszaj je za pomocą miksera.
Na posypaną mąką stolnicę wyłóż ciasto i szybko je wyrób. Zawiń w folię i pozostaw w lodówce na 30 minut.
Schłodzone ciasto lekko rozwałkuj i przełóż do prostokątnej blachy o wymiarach 22 x 27 cm.
Ciasto nakłuj widelcem i piecz przez ok. 20 minut w temp. 180°C.
Masa:
Rozpuść kostkę Kasia w rondelku, dodaj cukier puder, wodę i mleko w proszku.
Mieszaj do momentu połączenia się składników. Masa powinna być gęsta i gładka.
Jeszcze ciepłą masę wyłóż na upieczone ciasto i równomiernie ją rozprowadź po całej powierzchni. Pozostaw na chwilę do zastygnięcia.
Udekoruj mazurka orzechami oraz suszonymi i kandyzowanymi owocami.
Tort miodowy z kremem [PRZEPIS]

Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 1 godzina + czas oczekiwania: 4-5 godzin
Liczba porcji: 12
Składniki:
Biszkopt miodowy:
- 500 g mąki
- 60 g kostki do pieczenia Kasia
- 100 g kwaśnej śmietany
- 100 g cukru pudru
- 2 jajka (rozmiar M)
- 100 g miodu
- 10 g proszku do pieczenia
- 10 g sody oczyszczonej
Krem:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)
- 3 żółtka jajka (rozmiar M)
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (10 g)
- 600 ml mleka
- 1 kostka do pieczenia Kasia (250 g)
- 150 g cukru pudru
Poncz:
- 20 ml mleka
- 1.5 łyżki rumu
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Kasię, cukier puder i miód gotuj w kąpieli wodnej, aż masa zgęstnieje. Odstaw do lekkiego przestygnięcia. Po kilku minutach dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.
Dodaj śmietanę i wyrób ciasto. Przykryj i pozostaw do odpoczęcia na 30 minut.
Następnie podziel ciasto na 5 równych części i każdą z nich rozwałkuj na okrąg o średnicy 23 cm i grubości 2 mm. Każde kółko ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuj widelcem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 8-10 minut, aż ciasto będzie złote.
Krem:
Wymieszaj żółtka z 1/3 mleka i proszkiem budyniowym.
Resztę mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj masę żółtkową i cały czas mieszając doprowadź krem do wrzenia, masa powinna zgęstnieć.
Do masy dodaj połowę kostki do pieczenia Kasia i dokładnie wymieszaj. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Pozostałą Kasię ubij, dodaj krem waniliowy i ponownie ubij wszystko na puszysty krem.
Upieczone krążki biszkoptu nasącz ponczem i posmaruj kremem waniliowym. Przykryj kolejną warstwą biszkoptu. Z każdą warstwą postępuj tak samo.
Jeśli zostało trochę kremu, posmaruj nim boki tortu. Pozostaw w lodówce na co najmniej 4-5 godzin.
Posyp cukrem pudrem, udekoruj drażetkami lub innymi ozdobami.
Zobacz też przepisy na inne wielkanocne ciasta:
