1 z 14
Przewijaj galerię w dół
Zobaczcie przepisy Czytelników Gazety Krakowskiej na...
fot. Fot. Joanna Tokarz

Zobaczcie przepisy Czytelników Gazety Krakowskiej na wyjątkowe ciasta na Boże Narodzenie 2024. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. Na kolejnych stronach znajdziesz przepisy.

2 z 14
Miodownik z masą serową. Pyszne ciasto na świąteczny stół...
fot. Fot. Joanna Tokarz

Miodownik z masą serową. Pyszne ciasto na świąteczny stół

Składniki na blaszkę o wymiarach około 23x29cm
Biszkopt orzechowy:
4 jajka
3 łyżki mąki krupczatki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru kryształu
100g orzechów włoskich
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Miodowniki:
500 g mąki
130 g cukru pudru
1 łyżeczka sody
200 g margaryny (np. Kasia, Palma)
3 łyżki miodu (najlepiej lejący, użyłam akacjowego)
2 jajka
szczypta soli

Sernik:
5 jajek
2 budynie śmietankowe
750g sera białego
250g margaryny (np. Kasia, Palma)
1 szklanka cukru

Masa kawowa:
4 żółtka
1 jajko
125g cukru pudru
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki kawy mielonej
300g masła

Dodatkowo:
1 puszka masy krówkowej (kajmak- 400g)
2 tabliczki białej czekolady
1/3 szklanki śmietanki 30%
kolorowe pisaki, cukrowe posypki

Wykonanie:
Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubijając na wolnych obrotach dodajemy cukier oraz żółtka, a następnie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i posiekane lub zmielone orzechy włoskie. Mieszamy drewnianą łyżką i przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka) w temp. 180 st C.
Miodowniki: Mąkę przesiewamy na stolnicę lub blat. Dodajemy posiekaną margarynę, jajka, cukier puder, sodę oczyszczoną, szczyptę soli oraz miód. Siekamy i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Każdą zawijamy osobno w foliowe woreczki i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
Schłodzone ciasto wałkujemy na prostokąt wielkości blaszki. Przekładamy, dziurkujemy widelcem i pieczemy w temp 180 st C około 15 minut.
Sernik: Żółtka ucieramy z margaryną i cukrem, dodajemy podwójnie zmielony biały ser oraz budynie. Miksujemy na gładki krem. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę i dodajemy do masy serowej. Delikatnie łączymy ze sobą i przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy w nagrzanym do 160 st C piekarniku około 50 minut. Studzimy najlepiej całą noc w blaszce, a dopiero następnego dnia przekładamy ostrożnie na tackę i odrywamy papier.
Krem kawowy: Żółtka, jajko oraz cukier puder ubijamy w kąpieli wodnej (ja użyłam garnka z podwójnym dnem do gotowania mleka). Kawę rozpuszczalną oraz zwykłą zalewamy 3 łyżkami wrzącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia i wlewamy powolutku do ubijanych żółtek. Masę jajeczną wkładamy do garnka z zimną wodą i studzimy ubijając jeszcze jakiś czas.
Masło ucieramy do białości i stopniowo dodajemy przygotowaną wcześniej masę jajeczno-kawową.
Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem słodkiej, 30% śmietanki.
Przełożenie: Biszkopt orzechowy - 1/2 masy kawowej – miodownik - masa krówkowa z puszki - sernik- masa kawowa- miodownik- polewa.
Uwagi
Jeżeli mamy jedną blaszkę tej wielkości, to ciasto na drugi miodownik wyciągamy z lodówki i wałkujemy dopiero po upieczeniu pierwszego, by za bardzo się nam nie nagrzało.
Masę krówkową w puszce możemy włożyć do garnka z ciepłą wodą- będzie nam lepiej rozsmarować.
Ciasto możemy udekorować pisakami cukrowymi i posypkami.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga "Kuchnia w czekoladzie"

3 z 14
Orzechowiec na świąteczny stół...
fot. Fot. Marian Satała

Orzechowiec na świąteczny stół
Składniki na ciasto 
½ kg maki 
25 dag margaryny 
2 żółtka 
2-3 łyżki miodu 
2 łyżeczki mleka lub śmietany 
1 łyżeczka sody

Składniki na masę
½  litra mleka 
2 łyżki mąki pszennej 
3 łyżki mąki ziemniaczanej 
kostka masła 
szklanka cukru 

Składniki na polewę
20 dag posiekanych orzechów 
½ kostki masła 
10 dag cukru 
2-3 łyżki miodu

Wykonanie 
Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i upiec (około 15 minut w temperaturze 180 stopni). 
Masa. Z mleka, maki ziemniaczanej i pszennej ugotować budyń. Wystudzić. Kostkę masła i szklankę cukru zmiksować z budyniem. 
Placki przełożyć masą. Zrobić polewę. Rozpuścić masło z pozostałymi składnikami i ciepła polewę nałożyć na wierch ciasta.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich Niepołomice-Podbrabie

4 z 14
Ciasto "Pijana zakonnica" – ciasto mocno alkoholowe...
fot. Fot. Andżelika Knop

Ciasto "Pijana zakonnica" – ciasto mocno alkoholowe
Składniki na biszkopt
7 jaj
7 łyżek cukru
3 łyżki mąki tortowej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka octu winnego

Składniki na krem
szklanka wody
pół kostki margaryny (można zamienić na masło)
2 łyżki kakao
pół tabliczki gorzkiej czekolady,
szklanka cukru
około 100-200 ml wódki

Dodatkowo na wierzch
0,75 l śmietanki kremówki (3 opakowania)
1 fix do śmietany
czubata łyżka cukru pudru
dwie kokosowe princessy (lub inny tego typu batonik)

Wykonanie
Biszkopt. Białka ubić, stopniowo dodawać cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ocet.
Piec w brytfannie o wymiarach 26-28 cm przez około 45 minut w temperaturze 160 stopni, bez termoobiegu – 180.
Gdy lekko przestygnie, końcówką łyżki drewnianej zrobić otwory na około połowę wysokości.
Krem. Do rondla wlać około pół szklanki wody i gotować na wolnym ogniu. Margarynę, wodę, kakao, czekoladę i cukier przełożyć do metalowej miski, następnie umieścić ją na rondlu. W ten sposób składniki kremu rozpuszczą się na parze i unikniemy przypalenia. Gdy wszystko ładnie się rozpuści, wlać wódkę, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Letni krem przelać na biszkopt, tak aby zakrył otwory.
Śmietanę ubić z cukrem i fixem, wyłożyć na wierzch ciasta. Wyrównać wierzch.
Na koniec posypać ciasto startym batonikiem i pozostawić w lodówce do schłodzenia przez kilka godzin.
Przepis Andżeliki Knop

Pozostało jeszcze 9 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Przystojni mężczyźni prężą muskuły! Wkrótce zaprezentują się na scenie w Nowym Sączu

Przystojni mężczyźni prężą muskuły! Wkrótce zaprezentują się na scenie w Nowym Sączu

Ogrody Domu Kombatanta w krakowskich Czyżynach zmienią się w miejski park

Ogrody Domu Kombatanta w krakowskich Czyżynach zmienią się w miejski park

Powstanie nowy węzeł na zakopiance. Będzie przebudowa niebezpiecznego skrzyżowania

Powstanie nowy węzeł na zakopiance. Będzie przebudowa niebezpiecznego skrzyżowania

Zobacz również

W Krakowie rozpoczyna się Królewski Flis na Wiśle. Odcinek krakowski potrwa do soboty

W Krakowie rozpoczyna się Królewski Flis na Wiśle. Odcinek krakowski potrwa do soboty

Powstanie nowy węzeł na zakopiance. Będzie przebudowa niebezpiecznego skrzyżowania

Powstanie nowy węzeł na zakopiance. Będzie przebudowa niebezpiecznego skrzyżowania