Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wytrawne ciasto francuskie z morelami i serem pleśniowym [PRZEPIS]

Violetta Grzelka
Przepis na pyszną, aromatyczną przekąskę.

Ta aromatyczna przekąska świetnie pasuje jako dodatek do białego wina lub cydru - przekonuje Violetta Grzelka, autorka bloga Mamucie Przysmaki

Składniki

  • opakowanie świeżego lub mrożonego ciasta francuskiego, najlepiej prostokątnego
  • jajko
  • ok. 10 świeżych moreli
  • ser typu roquefort, tu ser pleśniowy Lazur błękitny
  • świeże, zielone listki do ozdoby, np. rukoli, kolendry, szałwii, kiełki słonecznika

Wykonanie

Nagrzać piekarnik do temperatury wskazanej przez producenta ciasta francuskiego (ok. 180-210 stopni). Ciasto rozwinąć, pozostawić na papierze do pieczenia i ułożyć na dużej, płaskiej blaszce. Jeśli ciasto jest zamrożone, wcześniej trzeba je rozmrozić. Jajko roztrzepać z łyżeczką zimnej wody i posmarować powierzchnię ciasta.

Morele umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze cząstki, a następnie ułożyć na powierzchni ciasta miąższem do wierzchu. Na koniec rozrzucić pokrojony w małe kostki niebieski ser typu roquefort. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika na ok. 15-20 minut - do momentu aż urośnie i równomiernie się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika ozdobić świeżymi listkami, na przykład rukoli, kolendry, szałwii czy też dowolnymi kiełkami. Ciasto jest smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno.

Zobacz też: Letnie ciasta Piotra Kucharskiego. Sernik z koziego sera, bezglutenowe ciasto z czereśniami i biszkopt ze szpinakiem

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska