Ta aromatyczna przekąska świetnie pasuje jako dodatek do białego wina lub cydru - przekonuje Violetta Grzelka, autorka bloga Mamucie Przysmaki
Składniki
- opakowanie świeżego lub mrożonego ciasta francuskiego, najlepiej prostokątnego
- jajko
- ok. 10 świeżych moreli
- ser typu roquefort, tu ser pleśniowy Lazur błękitny
- świeże, zielone listki do ozdoby, np. rukoli, kolendry, szałwii, kiełki słonecznika
Wykonanie
Nagrzać piekarnik do temperatury wskazanej przez producenta ciasta francuskiego (ok. 180-210 stopni). Ciasto rozwinąć, pozostawić na papierze do pieczenia i ułożyć na dużej, płaskiej blaszce. Jeśli ciasto jest zamrożone, wcześniej trzeba je rozmrozić. Jajko roztrzepać z łyżeczką zimnej wody i posmarować powierzchnię ciasta.
Morele umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze cząstki, a następnie ułożyć na powierzchni ciasta miąższem do wierzchu. Na koniec rozrzucić pokrojony w małe kostki niebieski ser typu roquefort. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika na ok. 15-20 minut - do momentu aż urośnie i równomiernie się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika ozdobić świeżymi listkami, na przykład rukoli, kolendry, szałwii czy też dowolnymi kiełkami. Ciasto jest smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno.
Zobacz też: Letnie ciasta Piotra Kucharskiego. Sernik z koziego sera, bezglutenowe ciasto z czereśniami i biszkopt ze szpinakiem
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?