Brytyjski dietetyk dr. Daryl Gioffre ostrzega przed tym „superowocem” na swoim blogu internetowym „Byrdie”.
„Banany to najgorsza rzecz do zjedzenia na śniadanie” - napisał.
Banany mają bardzo wysoką naturalną zawartość fruktozy (około 25 procent) i dlatego są szybkim źródłem energii. Jednak według Gioffre’a, poziom insuliny po zjedzeniu banana gwałtownie wzrasta z powodu fruktozy, ale potem równie szybko spada. Konsekwencją są kolejne zachcianki, zmęczenie i utrata koncentracji.
Zobaczcie także: Takie banany są najzdrowsze. Zobaczcie - to dzieje się z organizmem, gdy jemy banany.
Serwis Polski Obserwator dodaje, że oprócz wysokiej zawartości cukru, należy wiedzieć, że banan fermentuje podczas trawienia i przekształca się w alkohol. To tworzy kwasy, które obciążają organizm. Udowodniono, że nadkwaśność może wyzwalać procesy zapalne w organizmie i sprzyjać stanom takim jak artroza czy dna moczanowa.
To dlatego trzeba uważać na banany podczas śniadania. Szybki zastrzyk energii, może powodować nasze zmęczenie w ciągu dnia. Według Gioffre’a, negatywne skutki banana można zrekompensować odpowiednią kombinacją produktów Jeśli zawsze łączysz banany ze zdrowym tłuszczem lub z ziołami i przyprawami, możesz zneutralizować kwas podczas trawienia.
Takie są skutki jedzenia bananów dla naszego organizmu
Banan zawiera wszystkie najważniejsze witaminy - A, C, E, K oraz te z grupy B. Nie brakuje w nich także błonnika oraz składników mineralnych - magnezu, fosforu i wapnia. Jednak najwięcej mają potasu.
Słodkie i sycące owoce mają wiele zalet. Idealnie nadają się na drugie śniadanie, do koktajli czy deserów. Dostarczają też wiele składników, które przysłużą się naszemu zdrowiu. Znajdujące się w bananach witaminy, sole mineralne i inne składniki odżywcze wpływają kompleksowo na nasze zdrowie i urodę przynosząc im różnorodne korzyści.
W galerii poniżej zobaczcie, kto powinien jeść banany, a kto raczej ich unikać. I co dzieje się z naszym organizmem gdy jemy te pyszne owoce.
