Spis treści
W jaki sposób włączyć warzywa i owoce do drugiego śniadania?
Odczaruj kanapki!
Najbardziej pożywna kanapka to taka, która zawiera wysokiej jakości pieczywo (najlepiej pełnoziarniste), źródło białka, zdrowy tłuszcz i warzywa.
Zima to idealny czas, aby wypróbować nowe połączenia smakowe z wykorzystaniem sezonowych warzyw.
Postaw na domowe pasty - to wcale nie jest trudne ani drogie!
W kilka minut zrobimy warzywne, aromatyczne pasty kanapkowe, np. ze słonecznika, czerwonej fasoli lub ciecierzycy (domowy hummus). Strączki są dostępne przez cały rok, a przy tym doskonale sprawdzają się jako sycący element oraz źródło białka w drugim śniadaniu. Tak przygotowane pasty można przechowywać w lodówce (w szczelnie zamkniętym pojemniku) nawet 3-4 dni.
– Szykując kanapkę, warto wziąć pod uwagę, po jakim czasie zostanie zjedzona i jak ją zapakujemy. Najlepiej, aby po kilku godzinach sałata pozostała chrupiąca, podobnie jak pieczywo. Unikajmy więc dodawania mokrych warzyw, np. pomidora, a zielone liście dobrze osuszmy za pomocą ręcznika papierowego lub wirówki do sałaty – wyjaśnia Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyczka kliniczna.
Coś do pochrupania
O ile do jedzenia owoców zwykle nie trzeba długo namawiać, z warzywami jest nieco trudniej. Ale i na to znajdzie się sposób!
Urozmaicajmy śniadaniowe przekąski i zadbajmy o to, aby obok warzywnej kanapki, placuszków lub muffinków w śniadaniówce znalazły się jednocześnie owoce, orzechy lub pokrojone w słupki warzywa – marchew, kalarepka, rzodkiewka czy ogórek.
Proponujmy dzieciom także cykorię, kiszonego ogórka albo pół papryki. Chrupiąca przekąska pomoże rozładować stres i będzie szybką, zdrową opcją na doładowanie energii w czasie krótkich przerw między lekcjami.
Dzieci przyzwyczają się do tego, że spożywają sporo warzyw i przynajmniej jedną porcję owoców. To mogą być trzy śliwki, jedno jabłko lub gruszka, jak też kilka suszonych moreli bądź śliwek. A do tego koniecznie garstka orzechów lub pestek - dzięki temu zadbamy o odpowiednie odżywienie mózgu naszych pociech.
Kolorowe bułeczki
Na drugie śniadanie zamiast kanapek możemy przygotować wytrawne muffiny z dużą ilością warzyw. Jak?
Do słonego ciasta dodajmy rozdrobniony w malakserze szpinak lub bazylię, dzięki czemu babeczki nabiorą wspaniałej, zielonej barwy. Dzięki przyprawom (np. czosnek, sól, pieprz) szpinakowy posmak nie powinien stanowić dla dzieci problemu, a organizmowi zostanie dostarczona spora ilość kwasu foliowego i witamin (K, A ,E i C).
Bułeczki przygotowuje się również w wersji na słodko, sporządzając je m.in. z mąki orkiszowej, ale z dodatkiem owoców, dosładzając erytrytolem.
Na poranny domowy lub szkolny posiłek świetnie sprawdzą się też wszelkiego rodzaju placuszki - czy to na słodko, czy na słono. – Podobnie jak w przypadku muffinek, do gęstego ciasta na racuchy dodajmy warzywa (np. kukurydzę, cukinię, pieczoną dynię) albo owoce (maliny, małe kawałki jabłka bądź gruszki) i w kilka minut usmażymy puszyste placuszki.
Pomysł na najlepsze śniadanie do szkoły
Najlepsze śniadanie do szkoły - to przygotowywane w domu. Wystarczy kilka małych pojemniczków.
Do jednego dajemy pokrojone owoce, warzywa lub strączki. Pomysł? Może to być ugotowana w lekko osolonej wodzie fasolka lub cieciorka, które dzieci zjedzą jako przekąskę. warzywa można posypać wędzoną papryką albo skropić olejem i chwilę podpiec w piekarniku - wtedy są bardziej chrupiące. Aby było ekonomicznie, gotuje się dużą porcję strączków, część odkłada się na przekąski dla dzieci, kolejną część dodaje np. do sałatki, a resztę dosypuje do zupy bądź miksuję na pastę.
Do drugiego pudełka - bakalie, a w kolejnym pudełku - kanapka. Mamy zestaw idealny: smaczny, zdrowy i zachęcający dla dziecka.
Zrobienie takich pożywnych przegryzek wbrew pozorom nie zajmuje wiele czasu i jest niedrogie.
Ratunek dla skrzydlatych przyjaciół. Jak zrobić karmnik dla ...
Przemysław Czarnek krok po kroku wyjaśnia dotacje dla fundacji i szkół
