1 z 17
Przewijaj galerię w dół

fot. Pixabay
Banany cieszą się od lat popularnością. Słodkie i sycące owoce mają wiele zalet. Idealnie nadają się na drugie śniadanie, do koktajli czy deserów. Dostarczają też wiele składników, które przysłużą się naszemu zdrowiu.
Sprawdźcie, dlaczego warto jeść te owoce na kolejnych zdjęciach >>>>
2 z 17

fot. Pixabay
Banany wzmacniają odporność, a także wspomagają nawodnienie organizmu.
3 z 17

fot. Pixabay
Banany obniżają ciśnienie tętnicze krwi, mogą też obniżyć poziom cholesterolu.
4 z 17

fot. Pixabay
Banany posiadają wysoki indeks glikemiczny (60 punktów), dlatego nie powinny pojawiać się w diecie osób zmagających się z cukrzycą. Te dane dotyczą jedynie dojrzałych bananów. Z kolei niedojrzałe owoce mają indeks glikemiczny na poziomie 31.