Branża HoReCa w Polsce rośnie ponad 6 proc. rok do roku i wyceniana jest na ok. 30 mld zł. Sam rynek zamówień jedzenia w 2019 roku osiągnął wartość 6,6 mld zł, co stanowi niemal 1/4 obrotów rynku restauracyjnego. Z kolei rynek zamówień jedzenia online rośnie dynamicznie nawet w tempie do 50 procent rocznie. Na koniec 2019 r. osiągnie wartość 1,3 mld zł.
– Szacujemy, że za pięć lat połowa jedzenia będzie zamawiana online, a wartość rynku wyniesie ponad 5,5 mld zł. Już teraz ponad połowa mieszkańców Polski zamawia jedzenie na wynos. Wchodzące na rynek nowe pokolenie, inwestycje restauracji w dostawę, a przede wszystkim zmiana nawyków Polaków będą mieć wpływ na dalszy rozwój platform do zamawiania jedzenia. Coraz częściej też będziemy zamawiać posiłki korzystając ze smartfonów. Już teraz 2 na 3 zamówienia są składane za pomocą platform mobilnych – mówi Piotr Kruszyński, CEO PizzaPortal.pl.
Obecnie największą grupę zamawiających online stanowią osoby w wieku 15-34 lat, a przede wszystkim mieszkańcy dużych miast. Ulubionym daniem zamawiających pozostaje pizza - stanowi ponad połowę wszystkich zamówień bieżącego roku. Na drugim miejscu znajduje się kuchnia amerykańska – 27 proc. i arabska – 6 proc. Nadal do zamówień online konsumenci najchętniej dobierają napoje gazowane (84 proc.), soki (13 proc.) i wodę (3 proc.).
Obejrzyj wideo:
60 Sekund Biznesu: Polskę również dosięgnie światowe spowolnienie gospodarcze
